Tove Janssons liv blir drama på vita duken

En film om Tove Jansson är under arbete. Filmen ska fokusera på hennes konstnärliga arbete men också handla om relationen mellan Tove Jansson och Tuulikki Pietilä.

Många ville göra en biografisk film om en av Finlands kändaste kvinnor, konstnären och författaren Tove Jansson. Till slut blev det Helsinki Film som drog det längsta strået. Helsinki Film och Moomin Characters har slutit ett kontrakt om filmen och Sophia Jansson, som är styrelseordförande för Moomin Characters, är nöjd.
– Vi är glada över intresset. Jag tycker förstås att det är en bra idé med en film, säger Sophia Jansson som tillika är Tove Janssons brorsdotter.
– Filmbolaget har sagt att de vill ta upp relationen mellan Tove och Tuulikki. Vi hoppas att filmen ska fokusera på Toves konstnärskap och inte på hennes sexualitet.

Kan du sätta någon gräns för hur privat filmen får bli?

– I kontraktet står att vi ska få se manus och säga vår åsikt om det. Jag hoppas att vi kan vara överens om manus men vi äger inte rätten till en biografisk film.
– Själv tycker jag ju att det blir tarvligt om filmen koncentrerar sig på Toves partner i stället för hennes konstnärskap som är det viktiga. Det blir lätt löjligt om man blir för sensationsinriktad.
"Jag är äntligen framme vid den jag vill vara med", skrev Tove Jansson i ett av sina första brev till Tuulikki Pietilä, hon som var förebild för Muminvärldens Too-ticki.
Paret möttes under en tid när homosexualitet var klassat som både brottsligt och sjukligt i Finland. I sina brev brukade Tove kalla den homosexuella världen för spökvärlden.
Filmen om Tove ska utspela sig under 1940- och 50-talen och behandlar alltså även krigsåren. För manus och regi står Aleksi Bardy.
Tidpunkten för när filmen kan ha premiär är ännu oklar.
– Jag har inte sett något manus på länge och finansieringen är också öppen. Vi hoppas och tror förstås på en internationell finansiering och tror att filmen kommer att intressera publik på andra håll än i Finland, säger Sophia Jansson.
– Men allt detta kan ta hur länge som helst.

Sommarboken på vita duken

Också på brittiskt håll är Tove Jansson nu ett hett namn. Ett engelskt filmbolag har köpt filmrättigheterna till Sommarboken och är i full gång med att söka finansiering.
Enligt Sophia Jansson har det engelska bolaget sökt finansiering från samma intressenter som kan vara aktuella för filmen om Tove Jansson.
Sommarboken är en av Tove Janssons många klassiker som inte utspelar sig i Mumindalen. Boken handlar om vänskapen och förtroligheten mellan en äldre kvinna och en liten flicka vid namn Sophia och utspelar sig under en sommar som de här två tillbringar på en ö i skärgården.
År 2017 kommer Tove Jansson att ingå i den grupp av nordiska kvinnor som lyfts fram av Southbank Center i England. Centret arrangerar då evenemanget Women of The World (WOW) med fokus på nordiska kvinnor av vilka bland annat Tove Jansson lyfts fram som en förebild.
– I flera länder, bland dem England, lyfter man fram de nordiska samhällena som föregångare då det gäller välfärd och frågor som skola, dagis, hälsa och jämställdhet, säger Sophia Jansson.
– Här passar Tove jättebra in.

Tove Jansson

Tove Jansson föddes i Helsingfors 9 augusti 1914 och avled i Helsingfors 27 juni 2001. Hennes föräldrar var skulptören Viktor Jansson och konstnären Signe Hammarsten-Jansson, känd som Ham. Från mitten av 1950-talet levde Tove Jansson med illustratören Tuulikki Pietilä.
Under sin karriär arbetade Tove Jansson parallellt som bildkonstnär och författare. Hon studerade konst i Stockholm, Helsingfors och Paris och höll sin första konstutställning 1943.
Den första boken om Mumintrollen – Småtrollen och den stora översvämningen – kom 1945. Genombrottet med Mumin kom med Trollkarlens hatt 1948.
I den övriga litterära produktionen ingår kända böcker som Bildhuggarens dotter från 1968, Sommarboken från 1972 samt Den ärliga bedragaren från 1982. Tillsammans med Tuulikki Pietilä publicerade hon boken Anteckningar från en ö 1996.
J.R.R. Tolkiens bok Bilbo – En hobbitts äventyr och Lewis Carrolls Alice i underlandet är illustrerade av Tove Jansson.
Hundraårsminnet av Tove Janssons födelse firades stort 2014. Då utkom böckerna Brev från Tove Jansson, redigerad av Helen Svensson och Boel Westin samt Tove Jansson – Arbeta och älska av Tuula Karjalainen. Ateneum ordnade en stor utställning som fokuserade på bildkonstnären Tove Jansson och Skatuddsparken bytte namn till Tove Janssons park.

ANDRA LÄSER