Expert om stormningen i Brasilien: ”Ett gäng huliganer”

Tusentals anhängare till den högerpopulistiska tidigare presidenten Jair Bolsonaro stormade kongressområdet i Brasiliens huvudstad Brasilia på söndagen. Enligt professor Jussi Pakkasvirta är stödet för demonstranterna ändå marginellt och risken för statskupp liten.

Anhängare till tidigare högerpresidenten Jair Bolsonaro stormade kongressområdet i Brasiliens huvudstad Brasilia på söndagen. Professor Jussi Pakkasvirta bedömer att det finns en risk för fler attacker av liknande art.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
09.01.2023 16:01 UPPDATERAD 11.01.2023 15:03
– Det verkar som om demonstranterna skulle ha kopierat stormningen av Kapitolium 2021 som utfördes av Donald Trumps anhängare uppbackade av konspirationsteorier, säger Jussi Pakkasvirta, professor i regionala och kulturella studier vid Helsingfors universitet.
På söndagen hade tusentals anhängare till den tidigare presidenten Jair Bolsonaro samlats på Praça dos Três Poderes, det torg i huvudstaden Brasília kring vilket kongressen, presidentpalatset och Högsta domstolen ligger.
Plötsligt bröt upprorsmakare sig genom avspärrningar, slog sönder rutor och tog sig in i kongressbyggnaden som stod tom på söndagen. Också presidentpalatset och högsta domstolens byggnader attackerades av demonstranterna.

ANDRA LÄSER