Kärlekskranka människor lockar till sig bedragare

De så kallade Nigeriabreven har varit ett begrepp en längre tid. Brev där man via den ena fantastiska historien efter den andra stjäl personers person- och bankuppgifter för att utnyttja dem i ekonomiskt brottsligt syfte. De nya Nigeriabreven försöker sko sig på kärlekskranka damer.

Det är oftast kvinnor som passerat medelåldern som kontaktas. Via Facebook eller dejtingsidor. Och det är alltid falska profiler som ligger bakom försöken att via kärlekslustens makt sko sig på lättfabulerade och godhjärtade personer.
Ofta påstår sig bedragarna vara amerikanska soldater som tjänstgör i Afghanistan. Efter några trevliga meddelande kommer sedan frågor om man kunde få lite pengar för att fixa visum eller för att flytta över en ansenlig summa pengar som personen i fråga uppger sig besitta i ett annat land.
Efter att ha fått pengarna lovar han att besöka den vänliga själen i sitt hemland. Ofta skickar han förfalskade foton eller dokument för att bedra offren.
Då en första summa pengar skickats till ett utländskt konto kommer snabbt en förfrågan om mera pengar då något oförutsägbart inträffat. Tiotusentals euro kan redan ha bytt ägare då offret inser sig ha blivit lurad. Skammen är stor och tröskeln att gå till polisen hög. Men polisen uppmanar alla som råkar ut för detta att ta kontakt.
Bakom de fejkade profilerna gömmer sig organiserade kriminella gäng som är experter på att kommunicera på rätt sätt med sina offer.
Polisen uppmanar alla att aldrig skicka pengar till personer de inte känner. Inte heller kopior på ens pass ska utlämnas till främlingar. Det som verkar vara för bra för att vara sant är oftast just det.
ANDRA LÄSER