15 gripna vid Convoy Finland

Manifestationen Convoy Finland 2022 störde trafiken längs Mannerheimvägen i Helsingfors på lördagskvällen. Polisen grep 15 personer varpå demonstranterna svarade med fyrverkeripjäser och snöbollar.

Polisen har gett order om att demonstrationen ska avslutas.
Maria Gestrin-Hagner
Anna Björkqvist
Bille Sirén
05.02.2022 15:58 UPPDATERAD 06.02.2022 07:34
Vid 18.30 på lördagen gav Helsingforspolisen order om att demonstationen vid Mannerheimvägen skulle avslutas och folkmassan skulle skingras. Men det var inte förrän klockan 23 som fordon kunde passera.
Demonstrationen är enligt polisen inte lagenlig och arrangörerna motsatte sig både på fredag och lördag order om att flytta till Medborgartorget.
Tidigare på lördagseftermiddagen körde tutande personbilar med Finlandsflaggor förbi riksdagen och möttes av hurrarop. Demonstranter steg senare ut på gatan vid riksdagen och ropar slagorden "nej till vaccinpass" och "för frihet".
Till följd av det var polisen tvungen att dirigera trafiken på platsen. Fordon som parkerats i närheten av Riksdagshuset eskorterades bort vid 22-tiden, varpå en del demonstranter uttryckte sitt misstycke genom att avfyra snöbollar, fyrverkeripjäser och bengaler mot polisen.
15 personer greps under kvällen. Enligt uppskattningar var demonstranterna flera hundra på lördagen, men färre än i fredags.
Convoy Finland 2022 har uppgett att man kommer demonstrera i fem dygn. Demonstrationen inleddes på fredagen och ska pågå fram till onsdag kväll. Demonstranterna ska demonstrera mellan klockan 10 och 22.

Så påverkas kollektivtrafiken

Spårvagnslinjerna 4 och 10 kör en undantagsrutt via Runebergsgatan och Arkadiagatan till Glaspalatset.
Bussarna 40, 200, 231, 235, 321, 322, 332, 345, 411, 415, 421, 431, 435 och 436, som vanligtvis kör till Elielplatsen, stannar vid Tallbacka nära Tölöviken. Bussarna avgår också därifrån.

Polisen: Förbered er på trafikstörningar

Polisen förvarnade statsborna om att demonstrationen kan leda till störningar i trafiken.
– Polisen har förberett sig på att trafikstörningarna fortsätter. Den som stör trafiken omfattas inte av lagens skydd av sammankomster. Varje deltagare är personligen ansvarig för sina handlingar och för kriminell verksamhet, påpekar överkommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen.
Tidigare under lördagen pågick två demonstrationer vid riksdagen: Manifestationen Save Sote som motsätter sig obligatoriska coronavaccineringar och Convoy Finland 2022 som består av bland annat regimkritiker och människor som motsätter sig coronarestriktioner.
Då HBL befann sig vid riksdagen under eftermiddagen verkade polisen ha god beredskap: det fanns många poliser och även kravallpoliser på plats.
Convojdemonstanterna verkar sakta vakna till, konstaterar Hbl:s reporter på plats.
Konvojdemonstanter som HBL talade med sa att man kommer att stänga Mannerheimvägen igen. Strax före klockan 18 gjorde man verklighet av hotet och klev ut på gatan.
På Helsingforspolisen hoppades tidigare under lördagen att demonstationerna skulle blir lugna.
– Tiden får utvisa. Vi hoppas att det räckte med det som de gjorde i går, de som bröt mot lagen. Men tiden får utvisa, säger Heinonen.
Läs också: 55 gripna vid Convoy Finland – finlandssvenska Alexander, Ella och Helene vill avsätta regeringen

55 greps på fredagen

Polisen grep 55 personer på fredagen då manifestationen Convoy Finland 2022 inleddes.
– Det var främst frågan om olydnad mot polisen, säger Heinonen som berättar att de första som greps av polisen sattes på fri fot på lördag morgon vid åttatiden.
Trafiken på Mannerheimvägen kom i gång efter manifestationen klockan 4 lördag morgon.
Strax före klockan 18 stängde demonstranterna av Mannerheimvägen.
På lördag förmiddag höll sig konvojdemonstranterna till Medborgartorget där de hade tillstånd för manifestationen.
Bilar som bogserats från Mannerheimvägen och placerats vid Medborgartorget hade putsats rena från snö och Finlandsflaggor vajar åter från dem, uppgav HBL:s reporter på plats.
Arrangörerna bakom Convoy Finland motsätter sig bland annat coronarestriktioner och covidintyg, vacciner och vaccinpass, munskydd, digitala identitetshandlingar, "eliten" och Nato. Vidare kräver man att bensin- och dieselskatterna halveras, och att regeringen avgår.
Texten har uppdaterats.

ANDRA LÄSER