Sauli Niinistö träffade Zelenskyj i Kiev: ”Håll ögonen på bollen”

President Sauli Niinistö befinner sig i Ukraina, på ett besök som liksom andra motsvarande besök inte aviserats i förväg. Han kommenterade kort också Turkiet under en presskonferens med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Sauli Niinistö besökte bland annat Borodjanka, omkring 40 kilometer från Kiev.
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
24.01.2023 16:08
Mötet mellan president Sauli Niinistö och president Volodymyr Zelenskyj kretsade kring vilken hjälp Ukraina behöver, och planerna på följande våg av sanktioner mot Ryssland.
Niinistö hade före mötet inlett sitt besök i Ukraina med att träffa soldater på områden som drabbats hårt av kriget. Han besökte Borodjanka samt Butja, där ryska soldater förra våren gjorde sig skyldiga till avrättningar av civila.
Niinistö sade att han bevittnade resultatet av "hemskheter som de invaderande styrkorna gjort sig skyldiga till", men också de ukrainska soldaternas mod.
– Jag vill tacka presidenten personligen, och de finländska medborgarna, för förståelsen för vad Ukraina behöver för vår resiliens och vår väg mot seger, sade Volodymyr Zelenskyj under en presskonferens med Niinistö på eftermiddagen.
President Sauli Niinistö och president Volodymyr Zelenskyj under presskonferensen på tisdagseftermiddagen. 
Zelenskyj riktade också ett tack till finländarna för att ukrainska flyktingar fått skydd och blivit väl emottagna.
Niinistö sade att det senaste av de 12 hjälppaket Finland beviljat har varit det största, och det sammanlagda värdet uppgår till 600 miljoner.
Men samtalen gick också in på behovet av stridsvagnar, och samtalen i Europa om att få ihop särskilt Leopard 2-stridsvagnar. Niinistö fick en fråga om det av ukrainsk press.
Niinistö betonade att det måste vara en större enhet, och att "någon stridsvagn här och en annan där" inte räcker. Han förde fram att Finland kan ha en stark roll i utbildningssyfte, och att frågan om stridsvagnar påverkas av Finlands läge. Bland de länder som har Leopard-stridsvagnar är Finland det enda utanför Nato, och har en lång gräns mot Ryssland, sade Niinistö.
– Det är något vi måste ta i betraktande, men trots det kan jag lova att vi är konstruktiva i den här frågan. 
Angående debatten om Turkiets reaktioner på Sveriges Natoansökan manade Niinistö till lugn.
– Man måste hålla ögonen på bollen, och inte bli en boll själv. Vi ska ta det väldigt lugnt. Det ser ut som om vi måste vänta på att valet hålls i Turkiet.
President Sauli Niinistö talar med de ukrainska pappan Nazarii Nazarov (t.v.) och sonen Ihor Nazarov under sin vandring i Borodjanka.

ANDRA LÄSER