Föräldrar vill ha kvar eftis i S:t Jacobs på Drumsö – kyrkoherden säger nej

I nyrenoverade utrymmen och med skogsgläntan runt hörnet har Johannes församling erbjudit eftisverksamhet för ettor och tvåor i närliggande Drumsö lågstadieskola. Men efter vårterminen är det slut. Föräldrar som HBL talat med är besvikna.

Per Ehrström och Pia Stråhlman-Kurki anser att beslutet om att stänga Johannes församlings eftisverksamhet på Drumsö fattades hastigt och utan att församlingen lyssnade till föräldrarna.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
16.01.2023 05:01 UPPDATERAD 16.01.2023 08:16
Ett tiotal barn klättrar på en stor snöhög på bakgården vid S:t Jacobs kyrka, i den så kallade blåa timmen. Kyrkans eftis på Drumsö har drygt fyrtio barn, som går i första och andra klass i den närliggande lågstadieskolan. 
Trots att föräldrar och barn har varit nöjda med verksamheten kommer den att avslutas efter vårterminen, enligt ett beslut som församlingsrådet i Johannes församling fattade i juni. Även församlingens eftisverksamhet i Kronohagen läggs ner.
Läs också:
Johannes församling prioriterar om – går in för att lägga ner eftisverksamheten
Orsaken är enligt kyrkoherde Johan Westerlund att eftisverksamheten kräver mycket personalresurser men betjänar förhållandevis få familjer. 
Det är tre besvikna föräldrar som möter HBL på kyrkans bakgård, där lekplatsen ligger.
– Min son tycker jättemycket om att komma hit från skolan och byta miljö under dagen. Han är ganska känslig för oljud. Här finns utrymme att leka och naturen ligger nära. Jag blir alltid jätteglad när jag hämtar honom från någon skogsvrå, där han kanske byggt en koja. Man ser att han njuter, säger Pia Stråhlman-Kurki.
Även Mia Karlssons son gillar kyrkans eftis.
– Det är så fantastiskt att vara härute i skogen. Han trivs jättebra. Vi bor alldeles bredvid och det tar två minuter för oss att komma hem, säger Karlsson.
Mia Karlsson, Pia Stråhlman-Kurki och Per Ehrström har barn som går på kyrkans eftis på Drumsö. 

Per Ehrströms son går i första klass.
– Vår pojke hade svårt med skolstarten, den var omvälvande för honom. Därför tyckte jag att det var jättebra att han fick ett avbrott och kunde komma ifrån skolan på eftermiddagarna.
Föräldrarna berömmer de fyra barnledarna för att vara lyhörda för barnens önskemål.
– De har ett jättefint sätt att vara med barnen. De har ordnat Pokémon-dagar och åkt pulka, säger Per Ehrström.
Däremot upplever föräldrarna att de inte har blivit hörda i frågan om nedläggningen av eftis. De har efterfrågat beslutsunderlag, utan att få svar.
– Respons som tidigare föräldrar och personal gett har varit: Snälla stäng inte eftis, här får man vara den man är, säger Pia Stråhlman-Kurki.
– Jag skrev till kyrkoherden och vice ordförande i församlingsrådet att vi vill ha en förklaring och en utredning. Och jag fick aldrig något svar, säger Pia Stråhlman-Kurki. De har förhållit sig väldigt distant, upplever jag.
Drumsö kyrka och tillhörande S:t Jacobs kyrka renoverades grundligt i fjol och lokalerna får idel beröm av föräldrarna. Fler än en gång lyfter de fram vikten av att skogen ligger runt hörnet.
– Här finns alla förutsättningar för ett bra eftis, vilket det har varit. Det känns jättetråkigt att de nu tänker avsluta det, säger Per Ehrström.
Personalen betonar medmänsklighet utan att pracka på kristna läror och genom att lägga ner eftis missar kyrkan en chans att behålla och få nya församlingsmedlemmar, menar föräldrarna.
– Kyrkan fungerar nog annorlunda nu än för trettio, fyrtio år sen. Det kanske inte är söndagsskola eller gudstjänst man går till, säger Per Ehrström.
Att det skulle ha varit svår personalbrist har de inte märkt av.
– När man diskuterar med folk på gården eller med barnen är det inget som kommit fram, säger Ehrström.
– Varför tar inte en så här viktig institution tag i det och försöker utreda att vad den kan göra och hur den kan få personal att hållas här? fortsätter Pia Stråhlman-Kurki.

Kyrkoherde Johan Westerlund, vad är egentligen orsaken till att församlingens eftis på Drumsö och i Kronohagen avvecklas?

– Det handlar om att vi lägger stora resurser inom småbarnspedagogiken på två eftisar för 7–8-åringar i Kronohagen och på Drumsö. Vi har inga resurser och ingen tid över för barnfamiljer i resten av vårt område. Också de andra åldersgrupperna blir utan kyrkans verksamhet. Det blir väldigt ojämnt.
– Det är en så liten grupp både åldersmässigt och geografiskt som vi når. Arabiastranden, Mejlans, Tölö och Brunakärr är områden där vi över huvud taget inte syns till för våra medlemmar.

Går det inte att starta liknande eftisverksamhet där?

– Vi har inga resurser för det. Det är en verksamhet som kräver väldigt mycket resurser och personal som är svår att rekrytera. Det vet alla. Vi har haft massvis med sjukfrånvaro. Vår ledare för småbarnspedagogiken har helt bundits upp av att leta vikarier. Vi skulle säkert vara tvungna att tredubbla personalstyrkan, vilket skulle vara omöjligt.
Westerlund menar att församlingen inte heller är fri att utföra sådan eftisverksamhet som den vill, eftersom församlingen som en serviceproducent till Helsingfors stad måste följa stadens plan för småbarnspedagogik.
– Vi får i någon mån ha jultablåer, andakter, bordsböner och kyrkliga symboler men det ifrågasätts allt mer. I allt större grad måste vi vara försiktiga med det som är kyrkans kärna. Vi får inte riktigt vara kyrka, menar Westerlund.
Kyrkoherde Johan Westerlund vill se att den kristna fostran, som bibelberättelser, lyfta fram innehållet i de kristna högtiderna och be bordsbön, gärna skulle ges utrymme. ”Vi skulle gärna vara lite frimodigare och ha lite större frihet för det som ändå är församlingens kärnverksamhet”, säger Johan Westerlund.
Ett annat problem är bristen på personal inom småbarnspedagogiken. Ett tiotal personer arbetar med småbarnspedagogiken inom Johannes församling.
– Problemen har varit mer bakom kulisserna, för den som ska ringa in vikarier,  administrera alltihop och få det att funka.

Föräldrar upplever att de inte har blivit hörda. Hur har beslutet fattats? 

– Vi gjorde diverse utredningar under förra läsåret, en enkät med alla föräldrar och familjer och ordnade information vid olika tillfällen. Att det inte skulle ha gått att diskutera stämmer inte.
– Men det är klart att de som nu har barn i första klass inte var involverade på samma sätt då. Beslutet fattades ju i juni. På det sättet är det förstås olyckligt för dem. De familjer som har barn där nu går miste om det här som andra familjerna har varit nöjda med. Vi förstår alldeles väl att de inte är nöjda med det och att det inte är roligt för dem. Och det beklagar vi, svarar Westerlund. 
Att ordna eftisverksamhet i höst för barnen som nu går i församlingens eftis på Drumsö och i Kronohagen är stadens på ansvar, enligt Westerlund.
Eftis ordnas även i Drumsö lågstadieskola, av Barnavårdsföreningen.
Vad som händer med de nyrenoverade lokalerna Drumsö kyrka och S:t Jacobs kyrka beslutar det nya församlingsrådet i Johannes församling om i februari.
Läs också:
Tretton personer kan sägas upp från Johannes församling – lägger ner eftermiddagsverksamheten i Kronohagen och Drumsö

ANDRA LÄSER