Löfven rasar mot nazister i Almedalen: "Det är dags att göra något rejält åt detta"

Nazisterna fortsätter att oroa under den pågående politikerveckan i Almedalen i Visby. Sveriges statsminister Stefan Löfven är mycket kritisk till nazisternas tydliga närvaro.

Sveriges statsminister Stefan Löfven.
TT
05.07.2018 18:21 UPPDATERAD 05.07.2018 18:28
– Det är dags att göra något rejält åt detta. Endera räcker inte lagen till och då ska den skärpas eller så används den inte tillräckligt, säger Löfven.
– Det här skulle vara ett demokratiforum, och så kommer sådana här. Nej!
En man sitter anhållen efter att ha gripits i Visby misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv på onsdagskvällen.
Tre kvinnor fick syn på en grupp män som de identifierade som medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Bråk uppstod när kvinnorna började protestera med en regnbågsflagga och slagord. En kvinna for i marken när hon "rugbytacklats" av en av männen, som omedelbart greps av en civilklädd polis, skriver Aftonbladet.
– Vi har en stor resurs på ön som ska se till att folk får uttrycka sin åsikt och känna sig trygga. Det är inte bara de uniformerade, utan vi har flera olika typer av kompetenser, säger Carina Skagerlind, svenska polisens presstalesperson.

Lööfs tal avbröts

Många människor har uttryckt ilska och oro över att NMR tillåts närvara – och störa, som när Centerledaren Annie Lööfs tal avbröts en stund i onsdags.
Finansminister Magdalena Andersson lyfter fram att nazisternas ständiga filmande och fotograferande av folk också får människor att tveka om de ska våga delta på seminarier eller i annan politisk eller demokratisk verksamhet.
– Man förstör det demokratiska samtalet, säger Andersson.
– Det är så viktigt att vi forsätter samtalet, tar fram fakta, står upp för det fria ordet, det går inte att tysta alla.
Förutom misshandeln har polisen tagit upp anmälningar gällande ofredande och ringa skadegörelse.

"Du får låta"

Carina Skagerlind vid polisen vill inte kommentera om den anhållne mannen är medlem i den nazistiska organisationen eller inte.
– För mig är det en enskild person som är misstänkt för brott, säger hon.

Kan den här typen av händelser påverka NMR:s mötestillstånd?

– I nuläget ser jag inte att det påverkar en organisations grundlagsskyddade tillstånd att ha allmän sammankomst. Den kopplingen ser jag inte nu.
Skagerlind förklarar att det är noga prövat vad som tillåts vid exempelvis en motdemonstration.
– Du får låta till en viss gräns, men du får inte störa så att mötet inte kan hållas och man inte hör vad vederbörande säger.

ANDRA LÄSER