Kommentar: Vill du ha ”rätt” svar om pälsnäringen? Ställ frågan så här!

Nu förs kampen om finländarnas inställning till pälsnäringen och det syns i enkäterna, som visar på väldigt olika resultat. Det beror på att frågan är olika ställd. Talar man om inhemskt naturmaterial så sätter vem som helst tummen upp!

Vita blårävar på pälsfarm. 73 procent av finländarna motsätter sig näringen i sin nuvarande form, medan 50 procent stödjer den. Hur går det ihop? Det beror på att olika enkäter ställer frågan på olika sätt.
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
23.09.2022 13:08 UPPDATERAD 23.09.2022 15:17
Hur kan två enkäter, bägge utförda av Taloustutkimus, visa på så olika resultat? Enligt en enkät som är gjord på uppdrag av Animalia från år 2020 drar djurskyddsförbundet slutsatsen att 73 procent av finländarna motsätter sig pälsnäringen ”i sin nuvarande form”. En annan enkät har gjorts i år, på uppdrag av Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund Fifur. Enligt den stödjer 50 procent av finländarna en ”inhemsk certifierad” pälsnäring. Certifierad betyder vanligtvis att näringsidkaren har ett intyg på att verksamheten är granskad och godkänd enligt vissa nationella kriterier.

ANDRA LÄSER