Antikvitetsexpertens tips: Släng ingenting före värdering

Intresset för antikviteter är större än någonsin, men vad är egentligen värdefullt? Glöm mormors finservis och rota fram de rostfria besticken i stället, råder experterna. – Bruksföremål är ett tecken i tiden, säger värderaren Eva Seeman, känd från Antikrundan på Sveriges television.

Många tror att möbler och föremål från slutet av 1800-talet står högt i värde, men efterfrågan är liten och en pryl från 1960-talet kan i dag vara värdefullare.
17.02.2019 13:10 UPPDATERAD 17.02.2019 13:15
– Det som är inne just nu är föremål från 1950-, 60-, 70-talet men även 1980-talet börjar bli intressant, säger värderaren Maria Granström.
Hon är en av domarna i SVT:s program Auktionssommar.
Ofta tror äldre säljare att möbler och föremål från slutet av 1800-talet står högt i värde då dessa var dyra att köpa in. Efterfrågan på denna typ av möbler är dock liten, säger Granström.
– Det är inte det som kunden vill ha i dag. Unika designmöbler från 1900-talet kan kosta mer pengar i dag än en byrå från 1700-talet.
Designföremål av silver, glas och tenn underskattas ofta, men kan vara av stort intresse om de har tidstypisk formgivning.

Skicket A och O

Skicket på föremålen är viktigt, anser Maria Granström. I synnerhet för köpare som är villiga att betala stora pengar. En viss patina tycker hon dock är okej på en designstol i naturskinn då det förvissar köparen om att föremålet är i original.
– Det är värre att restaurera ett föremål fel än att låta det vara i originalskick, anser hon.
Har du en golvlampa över? Exemplar från 1950 eller 1960-talet är populära.
Att skicket är viktigt anser även Eva Seeman, ansvarig specialist för design och modernt konsthantverk på auktionsbyrån Bukowskis och känd från SVT:s Antikrundan.
– Om det är riktigt antika saker kan man stå ut med en spricka i 1700-talsfajansen. Men om det är moderna bruksföremål ska det vara i bra skick – inga nagg. Är det något som man kan byta klädsel på ska man inte låta sig hindras för det. Utgå inte från det är värdelöst bara för att det är lite bedagat.

Bruksföremål är hett

Generellt sett ska man inte slänga något utan att först stämma av med ett auktionshus. Annars riskerar fel saker att kasseras, anser hon.
– Ofta kanske den där 1940-talsservisen med guldkant man ärvde av mormor nästan inte kostar någonting, medan bruksservisen hon hade kanske kostar betydligt mer.
Samma sak gäller glas och bestick.
– Ett femtiotalsbestick från Gense kan vara mer värdefullt än ett bestick man trodde var silver men som faktiskt var nysilver som ingen vill ha i dag.
Likaså är kristallglas ofta övervärderat och kostar nästan ingenting på auktion.
– Bruksföremål är ett tecken i tiden. Vi bor generellt mindre i dag och vill inte ha sådant som står och samlar damm. Då vill man kunna ha en blomma i den där vasen. Den ska inte bara stå där och se snygg ut, säger Seeman.

ANDRA LÄSER