Tuchel tappar touchen

I sju minuter var Bayern bra. Efter Arnaut Danjumas 1-0 sjönk de normalt sett så självsäkra Bayernspelarna ihop. Julian Nagelsmann och laget kan skatta sig lyckliga över att man lämnade keramikstaden på den spanska östkusten med endast 0-1 i baken.

Villarreal kunde ha vunnit med mera än 1-0.
07.04.2022 11:06 UPPDATERAD 07.04.2022 11:07
Bayern leder Bundesliga i överlägsen stil. Villarreal är bara sjua i La Liga, 24 poäng bakom ledande Real Madrid. Av det märktes ingenting i första kvartsfinalmötet i Champions League.
Visst vann Bayern bollinnehav och skott på mål men Villarreal var närmare 2-0 än Bayern en kvittering.
Francis Coquelin fick ett misslyckat inlägg som seglade i mål underkänt för offside. Han hade väl en knäskål på fel sida om de omutliga streck VAR ritade upp.
Gerard Morenos kanon från tämligen dålig vinkel hade varit värd ett bättre öde än stolpen bollen träffade.
Unai Emery är en luttrad och skicklig taktiker och känd för att pina sina spelare med videoanalyser lika långa som den framlidne Fidel Castros tal till det hunsade folket eller Paavo Väyrynens maratontal vars avsikt var att försinka Finlands EU-medlemskap på 90-talet.
Bayerns balans och positionsspel har hela tiden varit ett litet problem. Framåt öser laget för det mesta in mål men bakåt är det fladdrigt.
Nagelsmanns ultraaktiva och stundtals hyperoffensiva spelstil är krävande också för fotbollsdatorer som Joshua Kimmich och dennes väloljade processor.
Nagelsmann hör till den nya generation tränare som förespråkar en sorts modererad och uppdaterad av version den totalfotboll Johan Cruyff och Nederländerna i tiderna revolutionerade fotbollen med.
Tyska legendaren Lothar Matthäus ifrågasatte tidigare i vår Nagelsmannns taktik där laget lätt kan ha sju eller åtta spelare i eller runt motståndarnas straffområde. Något som bäddar för problem om laget tappar boll. Nagelsmann gav inte mycket för den forna toppspelarens samhällspolitiska inlägg utan gick ännu mer offensivt till verket i följande match.
0-1 är ändå inget katastrofalt resultat för Bayern som trots nederlaget är favorit till avancemang. Hemma på Allianz Arena har laget i år gjort 20-3 på sina motståndare i de fyra hemmamatcher laget spelat i Champions League. Men chanslöst är Villarreal inte. Emery ger inte mycket för stilpoäng och estetik. I hans värld gäller resultat och inget annat. I Nagelsmanns fall verkar det ibland som att den unge tysken är mer eller mindre besatt av att bevisa att hans fotbollstänk är det mest eminenta.
Returen i München kan bli en rysare. Däremot känns mötet mellan Chelsea och Real Madrid avslaget. Karim Benzemas hattrick i 3-1-segern i London ger inte Chelsea särskilt stora chanser att vända i returen.
I synnerhet inte som Chelsea plötsligt tycks ha glömt bort hur man försvarar. Fyra insläppta mot Brentford i helgen och tre baklängesmål mot Benzema på 46 minuter säger allt.
Edouard Mendy förlorade den inbördes matchen mot Karim Benzema på fall.
Chelseatränaren Thomas Tuchel är känd som en mästerlig matchtaktiker men nu hade budskapet om att se upp för Benzema inte sjunkit in. Eller så hade Andreas Christensen och Antonio Rüdiger tankar på helt annat håll. Duon sitter med utgående kontrakt och kanske har de två redan börjat fokusera på livet efter Chelsea. Christensen är mer eller mindre klar för Barcelona och Rüdiger lär inte heller bli kvar i en klubb som, på grund av tidigare ägaren Roman Abramovitj och dennes kopplingar till diktator Putin, går en oviss framtid till mötes.
I Chelseas fall vet ingen hur framtiden ser ut. Intresserade köpare finns men om en affär blir av är osäkert.
I och med förlusten har Chelsea mer eller mindre endast FA-cupen och kampen om en plats bland de fyra bästa i Premier League att kämpa om i vår.
Ett Chelsea i absolut kanonform kunde ha kanske ha vänt på steken på Santiago Bernabeu. Detta Chelsea gör det inte och den magiska touch Tuchel visat håller på att försvinna. Försvinna lär också Tuchel göra i sommar. Dörrarna till Old Trafford står på vid gavel.

ANDRA LÄSER