Snaran kring Lord Coe dras åt

Internationella friidrottsförbundets (IAAF) ordförande Sebastian Coe gästar i dag den svenska friidrottsgalan. Men situationen är inte enbart festlig för britten som den senaste tiden fått skarp kritik kring bland annat Diamond League-bantningen och VM i Qatar.

IAAF:s ordförande Sebastian Coe.
Den dubbla OS-medaljören och friidrottsbasen Sebastian Coe och hans förbund IAAF, numera kallat World Athletics, har under den senaste tiden fått omfattande kritik kring en mängd frågor. Det kommer han sannolikt att få prata om vid Friidrottsgalan och i samtalet med statsminister Stefan Löfven.

Diamond League-bantningen

Idrottare världen över riktade massiv kritik mot Sebastian Coe och förbundet för knappt tre veckor sedan, då det tillkännagavs att grenarna diskus, tresteg, 3 000 meter hinder och 200 meter kastas ut ur Diamond League. Orsaken? Förbundet vill att tävlingarna ska bli mer händelserika och snabba.
En av de som upprördes av beslutet på svenskt håll är VM-guldmedaljören i diskus, Daniel Ståhl, som förutom att gå till attack mot Coe offentligt också inlett fackligt arbete för att motverka beslutet.
– Jag blev helt förkrossad, ledsen. Man gör inte så. Man kan inte bara ta bort en sport. Det är som att ta bort längdskidorna från Charlotte Kalla, tennisen för Roger Federer i Wimbledon. Att ta bort diskus i Diamond League, motsvarande Champions League i fotboll. Det är helt förfärligt, värdelöst, sade Ståhl till SVT i början av november.

VM i Qatar

Förbundets beslut att ordna världsmästerskap i Doha kritiserades redan på förhand, bland annat för landets brister i mänskliga rättigheter och gästarbetares arbetsvillkor, men också för de tuffa väderförhållandena.
Misstanken var också att publiken skulle utebli, en misstanke som delvis besannades varpå förbundet – och i allra högsta grad Sebastian Coe – försökte att mörka publikfiaskot genom otydliga formuleringar och svävande svar. VM i Qatar kritiserades även för säkerheten. 28 maratonlöpare var bland annat tvungna att bryta tävlingarna på grund av värmen.
– Det var en skittävling. Det var farligt, sade brittiskan Charlotte Purdue som var en av de som bröt, till The Telegraph.
Detta fick som följd att maratontävlingarna i OS i Japan flyttas från Tokyo till Sapporo.
– IOK blev chockat av vad vi såg från VM i Doha och vill inte att något liknande sker i Tokyo, sade John Coates, ordförande i Internationella olympiska kommitténs koordinationskommission, till AFP.
Sebastian Coe har hela tiden försvarat det mutanklagade VM i Qatar, trots att han själv inte hade fattat beslutet att hålla tävlingarna där.
Även tävlingshotell fick kritik, och det norska landslaget lämnade boendet omgående då bedömningen var att rummen var så ohygieniska att de tävlande riskerade att bli sjuka. Även de svenska friidrottarna kritiserade hotellet, men bodde kvar.

Dopning inom friidrotten

Mitt under VM dömdes även en av Sebastian Coes bästa vänner, tränaren Alberto Salazar, till fyra års avstängning för dopning efter att ha försett aktiva med testosteron och manipulerat dopningsprov. Detta ledde bland annat till att Nike Oregon-projektet, som Salazar var chef för och där tränaren hade organiserat dopningen, lades ned. De aktiva som var sammankopplade med Salazar fick mitt under VM hantera skandalen.
Dopning har sedan tidigare varit omdiskuterat inom friidrotten – där den ryska avstängningen sedan 2015 inom friidrotten kanske har varit mest uppmärksammad. Avstängningen inom förbundet behölls trots att den internationella antidopningsorganisationen Wada har hävt förbudet mot de ryska idrottarna.
Men elva idrottare från Ryssland tilläts bland annat att tävla under neutral flagg i VM. För bara en vecka sedan stängde dock IAAF:s fristående antidopningsverksamhet (AIU) temporärt av flera ryska toppidrottare på grund av allvarliga överträdelser mot dopningsreglerna.
AIU startades på Sebastian Coes initiativ.

Semenya ett hot

Den dubbla olympiska mästaren Caster Semenya tilläts inte att delta i VM i friidrott på grund av sina naturligt höga testosteronnivåer. Coe uttryckte sin åsikt kring hyperandrogena Semenyas i en intervju med australiska Daily Telegraph:
– Skälet till att vi har olika klasser för könen är att annars skulle ingen kvinna ta någon titel eller medalj eller slå rekord, sade han och menade att om Semenya tillåts tävla är det en hot mot damidrotten då det blir orättvist.
FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) har ställt sig på Semenyas sida och beslutat att uppmana världens regeringar att se till att idrottsorganisationer avstår från att utveckla och driva politik och praxis som tvingar eller pressar kvinnliga idrottare att genomgå onödiga, förnedrande och skadliga medicinska behandlingar.
ANDRA LÄSER