Hur går det för blåbären? – "Nu skulle regnet få komma"

I huvudstadsregionen är det fortfarande väldigt varmt under måndagen. Men sedan blir det svalare. Ute i skogarna finns många blåbärskart, men de behöver fukt.

För att karten ska bli till blåbär behövs regn.
Förra sommaren var det hett och torrt. Och blåbärsskörden var inget att hurra för.
– Man kan säga att den torkade ihop. Variationen var enorm. Många bekanta blåbärsställen hade inga bär, och folk tvingades leta på ställen de aldrig varit på tidigare, säger specialforskaren Rainer Peltola på Naturresursinstitutet.
Nu har blomningen avslutats i hela landet, och den har lyckats rätt så väl.
– Det finns rikligt med kart. Det betyder att pollinatörerna har varit arbetat flitigt under blomningen. Men nu skulle regnet få komma. Om den mördande hettan fortsätter, vilket den troligtvis inte gör, skulle blåbärsskörden torka in. Eller så skulle variationen bli mycket stor.
Blåbärskvistarna har tunna blad och plantorna rivs på skogsbeklädd mark där jordmånen är fuktig. Lingon är däremot tåligare, de klarar av torka.
De som vill ut i blåbärsskogen så fort som möjligt kan sannolikt göra det om en vecka. De som har mindre bråttom kan vänta i två veckor i södra Finland.

Det ska bli svalare

Vad beträffar blåbärsskörden kan Iiris Viljamaa, jourhavande meteorolog på Meteorologiska institutionen, ge lugnande besked om hur det blir i mitten av veckan.
– I huvudstadsregionen blir vädret mera ostadigt. Det kan komma regnskurar, men de är inte så kraftiga. Mer regn kan komma i Österbotten och i Birkaland. Allra kraftigast kan regnet bli längs med kusten i Österbotten.
Fortfarande under måndagen är det soligt och hett, kring 25 grader i söder. Under tisdagen väntas kring 23 grader och därefter blir det svalare.
Viljamaa lyfter fram att det råder varning skogsbrand i hela Finland.
– Så kraftiga regn som skulle behövas för att varningen skulle lyftas ser det bara ut att komma i Österbotten. I söder blir terrängen inte tillräckligt fuktig. Vädret är ostadigt, men inte tillräckligt.
Det är också över två veckor sedan det regnade ordentligt i huvudstadsregionen. Lördagen den 18 juni kom det 9,5 millimeter i Kajsaniemi i Helsingfors. Samma dag i Hyvinge regnade det 13,8 millimeter.
Till helgen kan det också komma regn, om det lågtryck som rör sig över Baltikum tar sig till södra Finland.
– På onsdag vet vi mer om helgens väder.

ANDRA LÄSER