Lesbisk kyss upprör – flera länder stoppar Lightyear

En lesbisk kyss i bioaktuella Lightyear väcker uppmärksamhet i Asien och Arabvärlden.

De animerade rollfigurerna Buzz Lightyear och Alisha Hawthorne i filmen "Lightyear". Filmen stoppas i flera länder, anledningen uppges vara en kyss mellan Hawthorne och en annan kvinnlig animerad figur.
Tidigare i veckan meddelade tillsynsmyndigheten i Förenade Arabemiraten att Disneys nya animerade familjefilm Lightyear förbjuds att visas i landet. Anledningen: filmen innehåller en scen där två animerade kvinnofigurer kysser varandra.
Flera länder har följt Förenade Arabemiratens exempel. Hittills uppges totalt fjorton länder, främst i Mellanöstern, ha stoppat filmen.
Pixarproducerade Lightyear, som handlar om rollfiguren Buzz Lightyear från de populära Toy story-filmerna, har premiär i Finland i dag, onsdag. Filmen väntas bli en riktig kassako.
Den aktuella filmscenen har redan varit föremål för kontroverser i USA, där den till en början var bortklippt från filmens slutversion. Pixar och Disney backade dock och scenen kom med, efter det att anställda anklagat dem för att inte vara tillräckligt engagerade i hbtq-frågor.
ANDRA LÄSER