Susann Sonntag är nu soloartist på heltid

Ett halvår efter att Susann Sonntag slutade turnera med sin dansorkester har hon mera tid att fokusera på sig själv.– Du kan inte finnas överallt, du är bara människa.

Susann Sonntag är soloartist på heltid och har nu mera tid att fokusera på sig själv.
Som liten stod Susann Sonntag med hopprepet i handen och sjöng framför spegeln. Ingåbon har vetat att hon vill göra musik sedan barnsben. Sin hobby tog hon till nästa nivå år 1990 då hon tävlade i Finlands uttagning till Eurovision Song Contest för första gången. Sonntag är egentligen utbildad till kock och har jobbat som musiklärare, men musiken har alltid varit en förkärlek för henne.
– Jag är tacksam för att jag kan leva på min musik, säger hon.
I 33 år var hon sångare i bandet Susann Sonntag's, där bland annat maken Kenneth Sonntag spelade bas och dragspel och sjöng stämmor. Sonntag säger att hon känner att det var rätt val att lägga ner bandet, trots att det var svårt.
– Jag har haft en solokarriär vid sidan av bandet sedan 90-talet, men nu har jag mera tid för att fokusera på mig och ta hand om mig själv, säger hon.
Sonntag berättar att arbetstakten gjorde att hon ofta var sjuk.
– Jag började fråga mig själv vart jag egentligen var på väg i livet.
Hon hade tappat bort sig i de flertal projekt hon höll på med. Sitt första år utan band beskriver hon som en renande resa.

Snällpop

Trots att bandet nu är ett vackert minne har Sonntag både nya och gamla projekt på gång. Konserterna En till hyllning till Ted Gärdestad är inne på sitt tredje år. Framtidsplanerna får hon inte avslöja, men i sommar och i höst spelar hon på olika håll i Svenskfinland. Maken Kenneth är med i bandet som kompar henne tillsammans med Teddy Granroth och Johan Ekblad.
– Mitt liv har varit otroligt. Jag har gjort så mycket roligt och jag har lärt mig så mycket!
Sonntag har jobbat med artister som Alexander Rybak, Kikki Danielsson, Thomas Lundin, Peter Lundblad och Geir Rönning. Hon beskriver sin musik som "snäll pop". Hon vill att hennes musik ska vara svängig och framför allt betydelsefull.
Susann Sonntag har älskat musik sedan barnsben.
– Låtarna ska ha ett djup. Jag bearbetar mina erfarenheter genom att skriva låtar. Musiken är mitt liv, och jag vill vara ärlig, säger hon och lägger handen på hjärtat.
Det är inte bara snällpop Sonntag sjunger – hon sjunger gärna schlager och country. Ibland sjunger hon rock- och folkmusik. På repertoaren finns både hennes egna låtar och cover som hon sjunger på svenska, engelska och finska. Cover kan hon sjunga på alla språk.
– Jag har också sjungit på spanska, säger hon och börjar sjunga låten Despacito på perfekt Madridspanska med läspande S och ett V som låter som B.
Sonntag väljer sina coverlåtar så att de passar hennes röst, men vill också att de ska beröra både henne och publiken.

Jobbar med familjen

Det är inte bara maken Kenneth som Sonntag har samarbetat med. Nu har hon också haft chansen att jobba med sin son Sam Sonntag, som utgör ena halvan av duon Sam Zimon. Mor och son sjöng tillsammans på Ingådagen tidigare i somras och Sam har producerat sin mammas låtar de senaste åren.
– Det är värdefullt att få jobba med min pojke, säger Sonntag.

Susann Sonntag

Ålder: 55.
Utbildning: Kock.
Jobb: Musiker.
Bor i Ingå.
Familj: Maken Kenneth, två söner och två katter.
Favoritlåt just nu: Den egna låten Sing for Me. – Det är den mest ärliga låt jag har skrivit. Den är terapeutisk för mig.
Hemsida: Susannsonntag.com.
Du kan hitta Susann Sonntags musik på Spotify, Youtube och Itunes.
Vilket skulle drömsamarbetet vara?
– Jag skulle gärna sjunga med Måns Zelmerlöw! Eller göra en duett med Carola, hon är så bra. För att inte tala om vilken schlager det skulle bli.

Att göra ingenting är okej

– Man måste ha en drive för att klara det här yrket, säger Sonntag. Ingen talar för en, man måste ju marknadsföra sig själv.
Men ibland kan det bli för mycket, som förra året då Sonntag insåg att hon var nära att gå in i väggen. Lyckligtvis gick det inte illa.
– Det är viktigt att lyssna på sig själv och tyda signaler innan det är för sent.
– Det kanske låter klyschigt, men livet är kort – se till att stanna upp. Vi värdesätts ofta utifrån vad vi gör, men ibland är det värdefullt att göra ingenting och vara okej med det.
Sonntag berättar att en av hennes bekanta har sagt något i stil med "nya tag, nya jag" till henne. Och det är verkligen så – det här är den nya Susann Sonntag.
– Jag vill göra ett jobb som jag känner är givande. Jag älskar att sjunga och spela och det tänker jag göra så länge jag kan.

Susann Sonntag spelar på Sommarö Night i Raseborg lördagen den 6.7. Mera information hittar du på susannsonntag.com.

ANDRA LÄSER