Finska På spåret vill sticka ut genom att sända direkt

Den finska versionen av På spåret, Hengaillaan, har premiär på lördag kväll. HBL tog reda på varför programmet, i motsats till den svenska originalversionen, sänds direkt.

På lördag kväll direktsänds premiären av Hengaillaan, den finska versionen av På spåret.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
28.01.2023 12:18 UPPDATERAD 28.01.2023 17:50
När den svenska tv-frågesporten På spåret nu görs i finsk version, under titeln Häng med (Hengaillaan), är programmet direktsänt – i motsats till den svenska versionen som spelas in på förhand. 
– Vi vill göra något unikt och annorlunda i en tid där de flesta program spelas in på förhand. Och det här livekonceptet har till exempel fungerat väldigt bra med Mitt livs låt (Elämäni biisi), säger Arttu Nurmi, som köper in underhållning och komedi på Yle.
Häng med sänds på samma sändningstid som Mitt livs låt, eller primetime i Yle TV1 på lördagskvällarna klockan 21.

Häng med (Hengaillaan)

Häng med (på finska Hengaillaan) är ett förfinskat koncept av det svenska programmet På spåret som sänts på Sveriges television sedan 1987. 
Syftet med frågesporten är att i lag om två, i varsin tågkupé, tävla mot varandra och svara på frågan ”vart är vi på väg” och plocka poäng. 
Programmet börjar sändas på Yle TV1 och Arenan lördag 28 januari klockan 21. 
Banden som gästspelar i programmet är: Steve ’n’ Seagulls, Tiisu, Arppa, Luukas Oja, Aili Järvelä och Frigg och Sami Saari och Jazzpojat. I den sista sändningen är det Jesse Markin som står för musiken.
Kocken Kozeen Shiwan gästar programmet och kommer i varje avsnitt ge deltagarna en matrelaterad ledtråd. 
Källa: Källa: Yle
Att programmet görs i direktsändning är alltså ett medvetet val och en del av underhållningen. 
– Allt händer mitt framför tittarnas ögon, det går inte att klippa, och att det blir en viss atmosfär som alla deltagare är med och skapar. Bara för att man har ett förinspelat program betyder det inte per se att det blir bra och samma gäller om det är direktsänt.
Enligt Nurmi är det en uppåtgående internationell trend att gameshowkonceptet och frågetävlingar är populära igen, vilket gagnar de finländska tittarna. 
– Vi är ett lekande folk och tar tävlingar på största allvar. Med den här typen av lördagsunderhållning blir det lite mer av en karneval. Där har Sverige en lång tradition av till exempel Bingolotto där det inte bara är som här i Finland att man läser upp lotterna och någon vinner utan man gör en show av det.

Tävla med Yle-appen

Precis som i svenska På spåret kommer tittarna att kunna delta i frågesporten i hemmasoffan med Yle-appen. 
– Publiken har en viktig roll för alla kan se programmet samtidigt, oavsett om man är på plats i studion eller hemma i tv-soffan. Det blir en känsla av att alla upplever samma ögonblick på många platser samtidigt.
Svenska På spåret startade 1987 på initiativ av frilansjournalisten Lennart Andersson.
”Jag jobbade på SVT och hade tidigare sett en film från BBC:s arkiv i London, en film om en tågresa mellan Victoria Station i London och Brighton där man speedat upp hastigheten. Samtidigt höll SVT på att omorganisera så att ettan blev en Stockholmskanal och tvåan en Sverigekanal och då ville jag binda samman TV2-städerna med de snabba tågresorna. Och på den vägen är det”, har Lennart Andersson sagt till tidningen Landskrona Direkt.
Enligt Nurmi är anledningen till att den finska versionen görs först nu att tajmningen är rätt och att man fick möjlighet att använda Factoryhallen i Mediapolis i Tammerfors.
– Det här liveformatet blir säkert också intressant att se med svenska ögon, för att se hur det fungerar att köra programmet live, säger Nurmi.

Hundratals i publiken

I studion där programmet spelas in får en publik på 300–400 personer plats. 
Nurmi vill inte ge exakta siffror på vad det kostar att producera programmet men understryker att det är en ordentlig satsning då programmet sänds primetime.
– Det som kostar mest är de olika gästbanden, som i varje program spelar en egen jingel av Kirkas klassiker Hengaillaan
Att låten också skulle bli titel på programmet beror på att man vill skapa en känsla av gemenskap på tågresan. 
Läs även intervjun med Janne Grönroos som tävlar i programmet: Tre finlandssvenskar tävlar i finska På spåret.

ANDRA LÄSER