Jättekrasch i starten för årets Vasalopp: ”Kalabalik!”

En jättekrasch präglade starten för årets Vasalopp.Sportchefen Tommy Höglund berättar vad som hände och förnekar att det påverkade några elitdamer:– Ingen bröt mot någon regel och ingen av de bästa damerna åkte på den delen av startfältet.

Mitt i detta skedde en regelrätt Vasaloppskrasch som påverkade många duktiga åkare.
På startbilderna i tv syntes det tydligt hur åkare föll i samband med Vasaloppets start. Vid vägövergången, en kilometer senare, var det sedan massor av åkare med brutna stavar som hade svårt att staka uppför backen.
Vasaloppets sportchef, Tommy Höglund, berättar vad som egentligen hände:
– Jag såg det live och har sedan tittat på tv-bilder, vilket också juryn gjort. Vi konstaterar att ingen aktiv har brutit mot någon regel. Det var inga fel på spåren eller startproceduren. De första fyra raderna kom i väg fint. Men det var en åkare i rad fem som ramlade av någon anledning. Sedan kom folk bakifrån och försökte väja till höger eller till vänster. Då krockade de med några andra och därefter utbröt kalabalik.
Han beskriver detta som en klassisk Vasaloppshög som ibland sker vid starten.
– Skillnaden är att detta brukar ske längre bak i kön där farten är långsammare. Då drabbar detta bara några stycken. Nu var det annorlunda.
Tommy Höglund tillbakavisar också uppgifterna att kraschen skulle ha drabbat flera av elitdamerna som siktade på segern:
– Inga elitdamer var inblandade. De stod i högra delen av startfältet.
Damtävlingen i Vasaloppet fick en oväntad utveckling. När favoriter som Lina Korsgren, Ida Dahl och Marit Bjørgen tog slut redan i första backen, var det bara outsidern Astrid Øyre Slind som orkade hänga med när Britta Johansson Norgren satte av i högsta fart i det som sedan utvecklades till att bli ett rekordlopp.
Inför den här säsongen var också Astrid Øyre Slind en av de stora favoriterna att vinna långsloppscupen Ski Classics sammanlagt. Hon vann inledningsloppet i Grönklitt, men blev sedan sjuk i covid. Hon har sedan kämpat för att komma tillbaka och nu, efter halva Vasaloppet, fick vi se att hon på allvar var en segeraspirant. Speciellt när Britta Johansson Norgren fick kramp efter drygt fem mil.
Avgörandet kom i flera steg när det återstod mellan tre till två mil. Först grillade Astrid Øyre Slind långloppsikonen Britta Johansson Norgren uppför Lundbäcksbackarna före Oxberg. Svenskan hängde med, men när det återstod två mil var svenskan mör och fick släppa.
– I början försökte jag öka luckan så mycket som möjligt och gick därför hårt. Men mot slutet kunde jag njuta av vädret och den fina stämningen, säger Astrid Øyre Slind till SVT:
Segertiden var ett nytt rekord, 3.50.06. Det är första gången sedan 2014 en norsk skidåkare vinner Vasaloppet på damsidan.
I herrarnas lopp blev det en uppvisning av Team Ragde Charge. Det bäddade för att Andreas Nygaard skulle ta den tionde raka norska segern i Vasaloppet.
Vasaloppet har utvecklats till att likna cykelsporten där lagen samarbetar för sin potentiella vinnare. Inget annat lag har utvecklat detta så mycket som norska Team Ragde Charge. Andreas Nygaard skulle vara lagets vinnare om det utvecklades till en spurtduell. Därför var det bestämt att alla i laget skulle åka för honom till dess att det var cirka en kilometer kvar.
Norrmannen syntes inte till under hela loppet, utom när han efter knappt halva sträckan bröt staven. Men då var en lagkamrat snabbt framme och erbjöd honom sin egen stav.
De sista två milen blev sedan en uppvisning av Team Ragde Charge. De dominerade totalt tätklungan som bestod av 17 åkare, styrde loppet och fångade in utbrytare. När det var dags för spurten berättar Andreas Nygaard att han kände sig pigg och då var det svårt för svensken Emil Persson att svara.
Magnar Dalen, före detta förbundskapten i Finland, är lagledare i Team Ragde Charge. Han berättar om lagets taktik:
– Vi hade två kaptener, Andreas Nygaard och Kasper Stadaas (fyra), som vi skulle försöka att vinna med och de andra offrar sig bitvis. Vi hade sedan en fantastisk dag på jobbet där laget fungerade mycket bra.

ANDRA LÄSER