Utarbetad tonårsmodell dog på sjukhus

En 14-årig modell har avlidit efter att ha deltagit i modeveckan i Shanghai. 14-åringen, som hörde hemma i Ryssland, hamnade på sjukhus efter två hektiska arbetsmånader i Kina.

Modebranschen i Kina erbjuder tuffa villkor för modeller som i många fall kommer från forna sovjetstater. Arkivbild från tidigare modevecka i Peking.
Vlada Dziuba blev illamående i tisdags och fördes till sjukhus i Shanghai dagen efter, men hennes tillstånd försämrades och hon dog i fredags.
Hennes öde drar nu blickarna till de arbetsförhållanden som råder i modebranschen i Kina, där många av de flickor som gästarbetar kommer från tidigare sovjetstater.
Den engelskspråkiga tidningen The Siberian Times har rapporterat att Vlada Dziuba var allvarligt utmattad när hon drabbades av hjärnhinneinflammation. En vårdkälla säger samtidigt till tidningen att det kan ha varit fråga om blodförgiftning.
Den kinesiska modellagentur som hon arbetade för har förnekat att 14-åringen skulle ha varit utmattad. I ett meddelande på den kinesiska plattformen Weibo har agenturen ESEE Model Management lyft fram att hon blev sjuk först sex dagar efter modeveckans slut.
Agenturens chef Zheng Yi hävdar att hon till och med hade en måttlig arbetsbörda jämfört med en del andra modeller:
– Dziuba hade 16 olika uppdrag under sin tvåmånadersvistelse i Kina, med regelbundna pauser i arbetet. De flesta av uppdragen klarades av på åtta timmar, säger han till The Siberian Times.
Att hon inte hade de försäkringar som skulle ha behövts när hon insjuknade är enligt rysk press klarlagt.

ANDRA LÄSER