Fortum tror på Nord Stream 2 och vätgas

Gasledningen Nord Stream 2 blir klar eftersom gasen är så viktig för Europa. Kärnkraft är nödvändigt för att Europa ska klara sina klimatmål, menar Fortums vd Markus Rauramo.

Fortums vd Markus Rauramo tycker det är spännande och givande att få vara med när Europas energisystem byggs om.
22.01.2021 08:30 UPPDATERAD 23.01.2021 09:50
Gas och kärnkraft är Fortums vd Markus Rauramos svar på att möta Europas energibehov på kort sikt. Han presenterade i början av december i fjol sitt företags nya strategi där förvärvet av tyska Uniper spelar en viktig roll. Rauramo tror starkt på vätgasen som framtida energikälla, men naturgasen kommer att behövas under en övergångstid och länge ännu. Under den tiden gäller det att jobba för en renare naturgas.
– Klimatförändringen är vår absolut största utmaning. Det känns bra att jobba för ett företag som är med och motarbetar den och som kan vara med och vända utvecklingen så att vi får en energiproduktion utan utsläpp av koldioxid, säger Rauramo.
Fortums nya strategi är upplagd tillsammans med det tyska dotterbolaget Uniper. Efter de inledande svårigheterna då Unipers ledning motsatte sig den finländska ägaren har en gemensam syn på den framtida utvecklingen tagit form och Rauramo understryker det viktiga med att vara med på en stor marknad där förändringarna nu sker snabbt.

ANDRA LÄSER