Bekräftat: 248 meter mellan Nord Stream-läckorna – här finns två kratrar orsakade av mänsklig påverkan

Det skiljer 248 meter mellan de två läckorna på gasledningen Nord Stream 1 som uppstod i svensk ekonomisk zon. Det uppger det ryskkontrollerade konsortiet Nord Stream AG, som äger ledningen.

Kartan visar de fyra läckorna på gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2 samt ekonomiska zoner och territorialvatten.
02.11.2022 17:19
Enligt ett pressmeddelande från konsortiet har preliminära resultat från undersökningen visat att det finns två kratrar orsakade av mänsklig påverkan.
Ledningen däremellan är förstörd och fragment från den har spritts i en radie om åtminstone 250 meter. Kratrarna på havsbotten uppges ha ett djup på mellan tre till fem meter.
Läckagen på systerledningarna Nord Stream 1 och 2 upptäcktes i slutet av september. Både svenska och danska seismiska mätningar visar att explosioner ägt rum i havet några timmar innan respektive läcka upptäcktes.
Myndigheter och bedömare i flera länder lutar åt att det rör sig om medvetna attacker.
En av gasläckorna, fotograferad av Kustbevakningen den 27 september. Arkivbild.
Händelserna utreds som grovt sabotage av svenska åklagare och en inledande brottsplatsutredning genomfördes i början av oktober. I slutet av månaden beslutade åklagare om en kompletterande brottsplatsutredning.
Nord Stream 1, som invigdes 2011, ägs av konsortiet Nord Stream AG som i sin tur samägs av flera europeiska energibolag, men den ryska gasjätten Gazprom äger 51 procent av ledningen. Den andra ledningen Nord Stream 2, som aldrig har tagits i bruk, ägs av ett bolag som helt och hållet står under Gazproms kontroll.
Ryssland har anklagat västländer, specifikt Storbritannien, för att ha legat bakom explosionerna.

ANDRA LÄSER