Dödskraschens bussbolag stäms av facket

Fackförbundet Kommunal förbereder en omfattande stämning mot Bergkvara Buss, det bolag som äger bussen som åkte av vägen utanför Sveg i Härjedalen. Tre ungdomar omkom i olyckan och många skadades.

05.04.2017 19:48 UPPDATERAD 05.04.2017 19:52
Medlemmar i Kommunal som kör för bolaget vittnar om pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö.
– Efter den tragiska olyckan så har det blivit ett fokus på chauffören som är medlem hos oss och som vi givetvis företräder och då känner vi ett ansvar att i den debatten som förs i massmedia förklara vår syn på företaget, säger Johan Ingelskog, enhetschef på Kommunal.
– Bergkvara Buss är ett företag som vi under en längre tid haft under lupp. Många av våra medlemmar vittnar om väldigt pressade scheman, stress och en allmänt dålig arbetsmiljö. Och vi förbereder nu en ganska omfattande stämning mot företaget i Arbetsdomstolen som gäller utlandsresor och beställningstrafik av det här slaget.
Många medlemmar har dessutom hört av sig anonymt till Kommunal på grund av risken för trakasserier från företaget.

Misstänks för brott

Busschauffören misstänks för vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.
– Jag vill betona och understryka att det är i ett tidigt skede och att det handlar om den lägre misstankegraden och att mycket kan komma att förändras, säger åklagaren Karin Johnsson-Rydh till Expressen.
I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten säger hon att det är rutin vid den här typen av ärenden att en förundersökning inleds och att man bedriver en bred utredning.
"I det här fallet har jag gjort bedömningen att omständigheterna är sådana att det finns en misstanke om brott", säger Karin Johnsson-Rydh.
Utredningen fortsätter nu med förhör med bland andra busschauffören. När förhören kommer att hållas är ännu inte bestämt, men så fort som möjligt.
I dag beslutade Statens haverikommission att inleda en haveriutredning om olyckan, rapporterar P4 Jämtland.

Minnesstund

När bussen kraschade i söndags var den på väg från Skene i Västergötland till Klövsjö. Ombord fanns 52 ungdomar från Ängskolan i Skene och sju vuxna.
Utredningen om vad som orsakade kraschen fortsätter samtidigt som ungdomarnas hemort försöker hantera sorgen efter de elever som förolyckades.
Sorgen har varit tung på skolan och i kommunen och i morgon ordnas en officiell minnestund på Mor Kerstins Torg i Kinna.

ANDRA LÄSER