Anna–Maja Henriksson om dagens Natobeslut: "Det största beslutet jag fattat under min tid i riksdagen"

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) är medlem i utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet som i dag fattat beslutet om att Finland ska ansöka om Natomedlemskap. Hon beskriver beslutet som det viktigaste hon fattat under sin tid i riksdagen.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson beskriver dagens Natobeslut som det viktigaste hon gjort under sin tid i riksdagen.
15.05.2022 18:35 UPPDATERAD 15.05.2022 18:49
– Det här är det största beslut jag har varit med och fattat under de 15 år jag har varit riksdagsledamot och också under min ministertid, säger justitieminister och SFP:s partiordförande Anna–Maja Henriksson.
Utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet fattade det historiska beslutet i dag i samråd med president Sauli Niinistö.
– Det känns jättebra och stort. Samtidigt känner jag mig ödmjuk över att ha fått vara med och fatta det här viktiga beslutet med tanke på Finlands framtid, säger Henriksson.
Henriksson ser en symbolik i att beslutet fattades just i dag, på de stupades dag.
– Då jag i dag promenerade här i Helsingfors bland alla flaggor som vajar på de stupades dag, så tänkte jag att vi gör ju det här för att vi inte vill se fler stupade i framtiden. Vi gör det för alla dem som fick sätta livet till då vi kämpade för vårt lands självständighet i andra världskriget, säger hon.
Henriksson berättar att hon under sin tid i riksdagen fattat flera stora rikspolitiska beslut.
– Men jag har aldrig tidigare varit med och fattat ett beslut som så fundamentalt påverkar Finlands framtid och säkerhet.
Efter att ratificeringsprocessen avklarats, och förutsatt att alla Natoländers parlament ger sitt godkännande, kommer Finland att sitta med vid bordet och kunna påverka de beslut som fattas om Nato som försvarsallians.
På måndagen ska riksdagen debattera redogörelsen om en medlemsansökan. Henriksson tror att stämningen kommer att vara förväntansfull och kanske lite högtidlig.
– Visst finns det också kritiska röster som är emot ett Natomedlemskap, men vi har fört en öppen dialog och alla partier har i lugn och ro fått gå igenom det här. Vi ska minnas att det bara är Samlingspartiet och SFP som har haft klara partidagsbeslut om Natomedlemskap bakom sig. Det har varit viktigt att alla partier och statsledningen fått den tid man behövt för att nå fram till den slutsatsen som vi i dag har fattat beslut om, säger Henriksson.

ANDRA LÄSER