Quynh Tran får Borås Tidnings debutantpris

Prisregnet fortsätter över den finlandssvenska författaren Quynh Tran.

Årets mottagare av Borås Tidnings Debutantpris, Quynh Tran, är utbildad på Biskops-Arnös författarskola.
11.03.2022 09:14 UPPDATERAD 11.03.2022 09:34
På torsdagen fick Quynh Tran ta emot Borås Tidnings debutantpris för sin debutroman Skugga och svalka som kom i höstas. Juryn ger priset på 150 000 kronor, motsvarande 14 000 euro, till Tran "för en innovativ roman som uppfinner livets drömska lätthet i det svåra.”
Pristagaren är född och uppvuxen 1989 i Jakobstad där romanen också utspelar sig. Han är bosatt i Malmö där han arbetar som psykolog.
Tran är min sagt prisad för sin debutroman. I höstas fick han ta emot Svenska Yles litteraturpris och tidigare i februari i år tilldelades han Runebergspriset och Svenska litteratursällskapets pris ur Ina Rosqvists fond.
I en intervju med HBL i samband med Runebergspriset svarade Tran att det ännu är svårt att säga hur hans skrivande påverkas av att få pris.
– Jag skulle hoppas att det är sporrande, men man kanske inte ska göra sig beroende av sån bekräftelse. Jag är såklart jätteärad och glad över att ha fått pris, men det är i slutändan så himla subjektivt och random vad som ses som så bra att det ska få pris, svarade Tran i intervjun.
Skugga och svalka handlar om en mamma,, och hennes två söner. Modern drömmer om pengar, sonen Hieu om tjejer medan den yngste sonen fördjupar sig i studierna. Han är också bokens berättare. Tillsammans utgör de tre en egen och avskild enhet i det österbottniska samhället.
Övriga nominerade var Sofia Dahlén för Patient, Ali Derwish för Saddam Husseins nya roman, Aya Kanbar för Hyperverklighet och Lisa Zetterdahl för Hästar.
Skugga och Svalka är utgiven på svenska i Finland hos Förlaget M och på finska hos förlaget Teos, samt Norstedts i Sverige.

ANDRA LÄSER