Så här gick det i natt: 10 saker som utmärker valkvällen

Samlingspartiet var segervisst, och i Helsingfors är det bäddat för borgmästarkandidaten Juhana Vartiainen. Sannfinländarna knep mandat runtom i Svenskfinland. Med vad annat hände? Så här såg valnatten ut.

Allt om valet i natt.
Sylvia Bjon
14.06.2021 05:00 UPPDATERAD 14.06.2021 09:44

1. Samlingspartiet vann – Orpo kan andas ut

Petteri Orpo (Saml) säger att det fanns en kritik mot regeringspolitiken som påverkade valet.
– Det är en fråga vi mött ute på fältet, att väljarna vill ha en förändring gentemot regeringens linje. Till det var Samlingspartiet ett klart alternativ, säger Orpo.
– Om man ska plocka ut något särskilt så är jag glad att vi ser ett så starkt resultat i huvudstadsregionen. Det är mycket viktigt för oss.
Samlingspartiet har gungat i partimätningar under våren, vilket är kritiskt för en partiordförande, och ett valresultat är alltid viktigt. Samlingspartiet brukar dessutom vinna på ett lågt valdeltagande - och så blev det även nu.
Läs Tommy Westerlunds ledare: Orpo fick tilläggstid

2. "SFP hör till vinnarna", säger Henriksson

– SFP hör till vinnarna. Vi är det enda regeringspartiet som går framåt. Jag är jätteglad över våra kandidater och det stora arbete som vi har gjort. Jag gläds också åt att vi gör inbrytningar i nya kommuner där vi inte tidigare har varit representerande, sade Anna-Maja Henriksson under kvällen.
SFP tappade mandat i Lovisa och Sibbo, men gjorde ett stabilt val i huvudstadsregionen. I Lovisa förlorade partiet hela fyra mandat. I Sibbo gick partiet back med tre mandat. I Västnyland såg det ändå bättre ut då partiet gick framåt i Ingå och Raseborg. Ett annat glädjeämne var att SFP för första gången fick en fullmäktigeledamot i Askola där Petra Lind valdes in.
Läs mer: SFP gladdes åt gott resultat i huvudstadsregionen

3. Bäddat för Vartiainen i Helsingfors: "Högern och vänstern behöver varandra"

Juhana Vartiainen, 63, är riksdagsledamot och ekonom. Nu är det bäddat för att han ska bli nästa borgmästare i Helsingfors. Så här bedömde han under valkvällen varför Samlingspartiet höll positionen före De Gröna:
– De Gröna har positionerat sig så väldigt långt bort till vänster, som ett riktigt vänsterparti, medan det finns en borgerlig, liberal majoritet i huvudstaden, säger Vartiainen.
Vartiainen säger att om han blir borgmästare vill han sammanföra partigrupperna i fullmäktige och driva ett samarbete för hela stadens bästa. Han säger att staden behöver både högerns hårda marknadsekonomi och vänsterns ideologi om kakan ska fördelas mellan alla.
– Högern och vänstern behöver varandra.
Partiets populära viceordförande Elina Valtonen (Saml) fick fler röster, och hennes betydelse för valframgången i Helsingfors är stor. Men det är Vartiainen som är borgmästarkandidat.
– Jag ser fram emot mitt tuffaste ledarskapsjobb hittills, säger han.
Läs mer om Juhana Vartiainen och hans valkväll här.

4. "Marin-effekten" uteblev helt - Sannfinländarna jagade Centern

Annika Saarikko (C) har varit förberedd på att Centern resultat skulle gå neråt. Sannfinländarna kom nästan ikapp. Men hon var stoisk.
– I de senaste galluparna har det skett en vändning till det bättre och vi såg en viss slutspurt.
Saarikko kritiserade också andra partier för att driva ett riksval, och riktade kritiken mot oppositionspartierna Samlingspartiet och Sannfinländarna. Halla-aho hade nämligen bedömt regeringssitsen med orden: "Om Centern får en riktig risbastu, så får de avväga om de ska sitta kvar till följande riksdagsval".
– Ja, Jussi har med all kraft gjort detta till ett riksval. Men jag håller fast vid att det här är ett val om besluten i kommunerna, sade Saarikko.
Sannfinländarna fick omkring 580 nya mandat medan Centern tappade över 370. Sannfinländarna ser ut att bli största parti i sex kommuner. De som tappar mandat är också SDP, VF och De Gröna.
Den så kallade "Marin-effekten" uteblev för SDP, som i hela landet tappar över 240 mandat.
– Man kan inte vara nöjd med det, medgav Sanna Marin (SDP) på kvällen.
5. Så gick det i Helsingfors – De Gröna tappade mark
Även om båda de största partierna tappade mark, gick De Gröna mer back än vinnaren Samlingspartiet.
De Gröna tappade tre mandat. Se namnen på alla de invalda i Helsingfors här.
Sannfinländarna gick framåt med tre mandat till nio, och Rörelse Nu som ställde upp för första gången i kommunalval fick tre mandat: Harry Harkimo, Joel Harkimo och Mikael Jungner. KD tappade ett mandat och SFP behöll sina fem.
För de minsta partierna blev det inget starkt val. Feministpartiet, som fick ett mandat i förra kommunalvalet, tappade sin plats och Katju Aro blev utanför. Petrus Pennanen från Öppna partiet satt också som ny i förra fullmäktige, ställde i år upp som obunden på SFP:s lista men trillade ut.
SDP såg i början ut att göra ett svagt val men fick ett mandat till. Däremot ser den långvarige politiker Thomas Wallgren ut att falla ut. En annan veteranpolitiker, Erkki Tuomioja, är däremot invald.
Läs Susanna Ginmans ledare: De Grönas förhoppning att bli störst kom på skam

6. Så gick det i Esbo, Vanda, Grankulla och Sibbo

I Esbo stärkte Samlingspartiet sina positioner och tog två mandat till, medan De Gröna gick back med tre mandat. Sannfinländarna och KD fick båda ett mandat till och Rörelse Nu fick två. VF och Centern tappade ett mandat var. Läs mer här.
I Vanda blir det maktskifte: Samlingspartiet gick förbi SDP som tappar två mandat. Sannfinländarna kommer in på tredje plats med fyra nya mandat. SFP behåller sina två mandat. De Gröna, VF och Centern tappar, medan Rörelse Nu fick två mandat.
I Grankulla behåller SFP sin position som största parti. Samlingspartiet är näst störst, men både SFP och Samlingspartiet tappade ett mandat var. De Gröna tar det ena mandatet och Sannfinländarna det andra. Socialdemokraterna och KD håller sina mandat.
I Sibbo gick SFP back och går från 17 mandat till 14. Samlingspartiet gick framåt och tog två tilläggsmandat, mycket tack vare Heikki Vestman (Saml) som var den som fick överlägset flest röster i kommunen. Sannfinländarna mer än fördubblade sin pott och tog fem mandat, Rörelse Nu fick tre.

7) Sannfinländska mandat i Svenskfinland

I Lovisa blev Otto Andersson (SFP) röstkung men partiet tappade mandat. I Raseborg var Johan Kvarnström (SDP) röstkung men SFP vann och fick ett mandat till.
Läs mer: Så gick det Östnyland och i Västnyland
Sannfinländarna har gått framåt i flera kommuner i Svenskfinland.
I Borgå utökade Sannfinländarna med tre mandat till fem, i Kyrkslätt med tre mandat till sju, och i Sibbo med tre mandat till fem. I Hangö fördubblade partiet sina mandat till fyra och blev tredje stört. I Sjundeå fick Sannfinländarna två mandat och i Ingå ett. Även i Österbotten syns framsteg: I Karleby utökade Sannfinländarna sina mandat från tre till sju, och i Vasa från sex till nio. I Jakobstad fick Sannfinländarna in två mandat.

8. Många nya namn i huvudstadsregionen

Överläkaren Nora Grotenfelt (SFP) tar en plats i stadsfullmäktige i huvudstaden.
– Jag är själaglad. Anledningen varför jag ställde upp är att jag ville hjälpa SFP i Helsingfors, säger Grotenfelt.
En annan svenskspråkig läkare som kom in i Helsingforsfullmäktige är Maaret Castrén (Saml).
Minja Koskela – så heter Vänsterförbundets nya stjärnskott i Helsingfors som gick förbi Paavo Arhinmäki. Hon är för första gången bli invald i stadsfullmäktige. Det är också hennes första kommunalval.
Ett nytt namn bland De Gröna i Helsingfors är basketkaptenen Shawn Huff. Även veteranen Pekka Sauri, tidigare stadsdirektör, är invald.
I Grankulla gjorde det tidigare nyhetsankaret Gunilla Löfstedt-Söderholm ett starkt val och är ny i fullmäktige.
Och i Esbo gjorde likaså nykomlingen Karin Cederlöf ett starkt val.

9. Ett uselt valdeltagande – "Utmaning för demokratin"

Valdeltagandet blev kommunalvalets stora förlorare. I hela landet stannade valdeltagandet vid 55,1 procent, vilket är märkbart lägre än 2017 då det var 58,9 procent.
I huvudstadsregionen blev Vanda sorgebarnet med ett valdeltagande på under hälften - 48,4 procent av de röstberättigade. Över hälften har alltså inte bemödat sig att rösta. I Helsingfors var valdeltagandet 61,6 procent.
I Svenskfinland utmärker sig valdeltagandet som högre: I Grankulla, Larsmo, Pedersöre och Korsnäs var det över 70 procent, och i Ingå nära med 67 procent.
De grönas ordförande Maria Ohisalo kallade det usla valdeltagandet för "en utmaning för demokratin" – och också en faktor som kan ha inverkat på De Grönas valförlust, och också på SDP:s. Däremot gick Sannfinländarna framåt, även om det också är ett parti som brukar förlora på lägre valdeltagande.
Sedan 1970-talet har valdeltagande i kommunalvalen sjunkit med nästan 20 procentenheter.

10. Stor dramatik i Tammerfors – avgör SFP för Kalervo Kummola?

Förutom i Helsingfors har även Tammerfors och Åbo borgmästarsystem. Baserat på valresultatet ser det i Åbo ut att bli nuvarande stadsdirektören Minna Arve (Saml) som väljs till borgmästare.
I Tammerfors blev det en dans på knivsudden. SDP har lett de senaste fyra åren under borgmästare Lauri Lyly. Men ännu på natten såg Samlingspartiet ut att kunna knipa 26 röster mer – och då är SFP, som är i valförbund, inräknat, enligt Aamulehti. Ytterligare en vändning var att SFP-ledamoten Peter Löfberg avled efter att kandidatlistan var fastslagen, men fick 160 röster. Med så små marginaler kan vad som helst påverka ett maktskifte. Läget kan ändras under kontrollräkningen.
Om Samlingspartiet är störst kan den nya borgmästaren bli Anna-Kaisa Ikonen (Saml), som var borgmästare före Lyly, eller Kalervo Kummola (Saml) känd som långvarig ishockeyboss.
På Justitieministeriets valsida finns alla resultat från kommunalvalet.
Här kan du läsa livebloggen från valkvällen:

ANDRA LÄSER