SDP har valt sina ministrar – överraskningsnamn som arbetsminister

Socialdemokraternas ministerportföljer är nu utdelade.

SDP:s nya ministrar på rad. Fr.v. Jutta Urpilainen som föreslås bli Finlands EU-kommissionär, Tytti Tuppurainen, Ville Skinnari, Sirpa Paatero, Antti Rinne, Sanna Marin, Timo Harakka och Krista Kiuru.
Socialdemokraternas partifullmäktigemöte beslöt på tisdagen om partiets sju ministerportföljer. Antti Rinne blir ny statsminister.
De andra sex portföljerna går till Tytti Tuppurainen som blir Europaminister, Ville Skinnari som blir utrikeshandels- och biståndsminister och Sanna Marin som blir kommunikationsminister.
Portföljen som arbetsminister går till Timo Harakka och Sirpa Paatero blir kommunminister. Den sista portföljen går till Krista Kiuru som blir familje- och omsorgsminister.
– Det var inte lätt att bestämma vem som skulle få vilken portfölj eftersom det fanns så många kunniga människor att välja mellan, säger Antti Rinne.
Att det blir Timo Harakka som får portföljen som arbetsminister kom som en överraskning. Antti Lindtman blev först erbjuden den, men tackade nej. Han fortsätter i stället sitt uppdrag som ordförande för riksdagsgruppen.
I regeringsförhandlingarna har partierna kommit överens om målsättningen att höja sysselsättningsgraden till 75 procent.
– Ansvaret att öka sysselsättningen är inte bara mitt som arbetsminister, men jag tar det såklart som min uppgift, säger Harakka.
Den nya familje- och omsorgsministern Krista Kiuru fick på tisdagen frågan huruvida den nya regeringen kommer gå vidare med social- och hälsovårdsreformen som blev ofullbordad under den förra regeringsperioden.
– Det finns många helheter som går att använda. Däremot är det mycket som måste utvecklas och förändras på en gång, säger Kiuru.

Jutta Urpilainen blir EU-kommissionär

Samtidigt beslöt partifullmäktige att utse Jutta Urpilainen till Finlands EU-kommissionär. Hon kan antagligen påbörja sitt jobb först i november. Till dess fortsätter hon med sitt jobb i riksdagen.
– Jag är glad att Finland äntligen sänder en kvinnlig EU-kommissionär, säger hon.
Enligt både Rinne och Urpilainen är det viktigt att Finland får en tung portfölj i EU-kommissionen.
Antti Rinne, Sanna Marin och partisekreterare Antton Rönnholm.

ANDRA LÄSER