Gamla Teslabatterier blir ellager i hyreshus – ska spara pengar

Ett av stadens hyreshus i Bocksbacka har som första bostadshus i landet försetts med ett energilager byggt av begagnade Teslabatterier. Syftet är att ta vara på solenergi från egna paneler och att hamstra billig el från nätet.

Ellagret i rummet till höger på bilden väger 1 500 kilo och är byggt av använda Teslabatterier. Oskari Jaakkola är vd för uppstartsföretaget Cactos som har utvecklat och levererat systemet. 
Patrik Haraldpatrik.harald@hbl.fi
09.12.2022 05:00
I en vecka har energisystemet i stadens hyreshus på Eskosvägen i Bocksbacka varit i drift. Anläggningen består av solpaneler på taket och ett ellager i källaren. Utvändigt är ellagret inget annat än ett grått skåp, och stort som ett större kylskåp. Vikten är 1 500 kilogram och kapaciteten 100 kilowattimmar.
Invändigt består energilagret av använda elbilsbatterier från Tesla Model S, samt en hel del elektronik. När batterierna inte längre håller måttet i bilen får de ett nytt liv i mindre krävande användning.
Uppstartsföretaget Cactos, som utvecklat och levererat systemet, hämtar batterierna från Norge. Företagets vd Oskari Jaakkola säger att deras liv förlängs med tio år när de används som ellager. 

ANDRA LÄSER