Polisen i Vanda misstänker: 14-åring misshandlad och förnedrad av sex unga – flydde naken ut i skogen

Flera unga misstänks ha misshandlat och rånat en 14-åring i Håkansböle i Vanda. De ska också ha utsatt offret för förnedringsvåld.

Skulle inte det 14-åriga offret kommit åt att fly kunde följderna har blivit än mer tragiska, enligt kriminalöverkonstapel Pia Katajala.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
21.12.2022 10:39 UPPDATERAD 21.12.2022 18:17
Polisen i östra Nyland meddelar om en grov våldsgärning där offret är ett 14-årigt barn. 
Polisen misstänker att sammanlagt sex unga gjort sig skyldiga till bland annat grov misshandel och försök till grovt rån i Vanda.
Det hela skedde en fredagskväll i slutet av november nära idrottsparken i Håkansböle. 14-åringen lockades till platsen för att hen skulle träffa kompisar.
Sex personer är misstänkta i fallet. Två av dem är under 15 år gamla, och därmed inte straffrättsligt ansvariga. De övriga fyra är mellan 15 och 17 år gamla.
Enligt förundersökningsledaren, kriminalöverkonstapel Pia Katajala försökte de misstänkta råna offret. De riktade grovt våld mot 14-åringen genom slag och genom sparkar i huvudet. Slutligen har offret genom knivhot tvingats klä av sig naken, uppger Katajala i ett pressmeddelande.
En av de misstänkta har enligt polisen filmat offret vid avklädningen och under förnedringen. Polisen kunde gripa den som filmade redan under den aktuella kvällen.
Offret kunde enligt Katajala fly genom att hoppa nedför en brant. 14-åringen har sedan irrat utan kläder i skogen. Ungefär en kilometer bort har utomstående ringt efter hjälp och hjälpt offret i trygghet.
”Hade inte offret kommit åt att fly, skulle gärningen ha kunnat få ett betydligt mer tragiskt avslut”, säger hon enligt pressmeddelandet.
Barnskyddet har brådskande placerat alla misstänkta i fallet. En av de misstänkta har varit häktad, två av dem har belagts med förstärkt reseförbud och en av dem med reseförbud.
Brottsrubriceringar är ytterligare frihetsberövande samt innehav och spridning av barnpornografisk bild.
Läs också: Riskfaktorer återfinns hos många unga förövare – tidiga insatser viktiga

ANDRA LÄSER