Tarja Halonen valde emoji för förlåtelse – "Jag vill se mera måttlighet, empati och förmåga att erkänna sina fel"

Kampanjen Forgivemoji, som började i Finland i fjol, söker efter en ny emoji för förlåtelse. I det officiella utbudet av emojier finns över 3 000 symboler, men tills vidare inte en enda som beskriver förlåtelse.

12.02.2020 14:44 UPPDATERAD 12.02.2020 15:03
Nu har president Tarja Halonen valt en officiell kandidat som beskriver förlåtelse bland alla de förslag som allmänheten lämnat in. Emojin betonar de positiva känslorna i förlåtelsen och dess fredsbyggande effekt.
– Jag har bekymrat följt med polariseringen i diskussionskulturen både i Finland och ute i världen. Jag vill se mera måttlighet, empati och förmåga att erkänna sina fel i den diskussion som förs i digitala kanaler. Emojier är numera en integrerad del av kommunikation människor emellan och därför behövs också en emoji som säger Jag förlåter dig, tycker Tarja Halonen.
Avsikten med en emoji som beskriver förlåtelse är att bygga broar mellan människor, berättar kommunikationschefen Tuomo Pesonen vid Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som startade kampanjen Forgivemoji.
Kampanjen väckte stor uppmärksamhet i internationella medier, bland andra har BBC, The Guardian och australiska ABC rapporterat om den. I sociala medier har kampanjen internationellt nått över två miljoner människor.
Nästa steg är att föra förslaget vidare till organisationen Unicode som administrerar emojikatalogen. Till kraven för en ny emoji hör bland annat nödvändighet, att den avviker från det nuvarande utbudet, en förväntad omfattande utbredning och att tolkningen är tydlig.
Om emojin blir en del av Unicodes utbud anpassar olika tjänste- och apparatproducenter en egen version av den. Emojin kan finnas i allmänt bruk tidigast hösten 2021.

ANDRA LÄSER