Alla tiders skräll – Finland bortaslog Österrike

Finland fick en perfekt start på EM-kvalet.

Nico Rönnberg sköt sju mål i segermatchen
02.11.2016 22:55 UPPDATERAD 03.11.2016 00:32
Finland stod för en fantastisk insats i Österrike då laget tog en meriterande seger över det mångfaldiga mästerskapslaget. Segersiffrorna skrevs 31-27 efter 14–16 i paus.
Österrike fick en drömstart på matchen och gick snabbt upp i en 3–0-ledning. Men Finland vek inte ner sig utan kämpade sig tillbaka in i matchen.
Hemmalaget ryckte några gånger åt sig en två- och tremålsledning men de finländska spelarna vägrade ge sig.
Och då österrikarna såg ut att ha vissa problem med inställningen och attityden tackade de finländska spelarna.
Med tio minuter kvar att spela tog Finland första gången ledningen då Nico Rönnberg satte 23–24. Efter det visade det finländska laget kyla i spelet då man kontrollerade matchen och satte mål på sina lägen.
Samtidigt som de hemmaspelarna gång på gång fick se Mikael Mäkelä rädda sina skott satte Teemu Tamminen, Rönnberg & Co sina lägen med en sällan skådad kyla.
Segern är en av de största – om inte den största – ett finländskt landslag tagit på bortaplan.
Att Österrike inte kom upp till sin rätta nivå och att spelarna inte hade den bästa inställningen och såg ut att underskatta Finland som motståndare gör inte den blåvita segern mindre värdefull eller mindre bragdartad.
Att fullkomligt fördomsfritt gå in i en bortamatch i kvalinledningen och inte verka beröras det minsta av att motståndarna rycker åt sig ledningen vid flera tillfällen visar att det finländska laget vuxit mycket.
De finländska spelarna vågade spela, de litade på sitt eget och lagets kunnande och tog risker vid rätt tillfällen. Och kanske allra viktigast: Spelarna vågade också vara modiga i de avgörande skedena av matchen.
Vid underläge 19–22 drygt halvvägs in i andra halvlek fanns det ingen i det blåvita laget som ens såg ut att tänka tanken att man kunde förlora matchen. Det trots att det inte är första gången ett finländskt landslag fått en större handbollsnation i gungning och pressat dem i 45–50 minuter.
Många gånger tidigare har Finland, av en eller annan orsak, inte klarat av att hålla samma nivå då matcherna avgörs och besvikelserna har varit många då man varit så nära för att sedan förlora kampen på målrakan.
Men den här gången klarade man inte bara av att hålla sin nivå – man höjde den under matchens sista tio minuter. Finland gick från 23–23 till 26–23 på en och en halv minut och trots att det fanns över åtta minuter kvar på klockan kändes segern både säker och naturlig.
Finland var helt enkelt det bättre laget då det gällde som mest. Att golva Österrike med hela 7–1 i sekvensen då matchen står och väger är en stor bragd. Och det visar att det här laget är moget att vinna matcher också då väldigt få andra än de själva tror det är möjligt.
Mäkelä i mål stod för en av sina bästa insatser i karriären, Rönnberg visade kyla, tålamod och beslutsamhet då han hittade lägena mellan de österrikiska försvararna i stället för att försöka gå på skott över dem. Och Tamminen visade varför han är landslagets bästa spelare.
Han var inte speciellt synlig i den första halvleken men då det drog ihop sig och någon axla hjälterollen var det naturligt att det just var Tamminen som klev fram och satte fyra avgörande bollar under de sista dryga åtta minuterna. Sammanlagt blev det 10 fullträffar för Cocksspelaren.
Rönnberg och Tamminen stod tillsammans för nio av Finlands tio sista mål då laget gick från 21–23 till 31–27.
Och det fanns många fler glädjeämnen än så. Försvaret var kompakt, disciplinerat och man fick österrikarna att gå på dåliga avslut och stundtals bli frustrerade. Det fanns inte en svag länk i defensiven utan man rörde sig som en enhet, täppte till bakom varandra, manövrerade ut sina namnstarka motståndare och visade vad beslutsamhet och vilja betyder då man är fysiskt mindre än sina motståndare.
Och trots att en del spelare hade en synligare roll än andra var segern över Österrike en verklig lagseger. Varje spelare skötte sin ruta, fick – om inte maximalt – så nästan maximalt ut av sig och bidrog starkt till att landslaget tog en gigantisk seger i kvalöppningen.
Segern är också en enorm fjäder i hatten för tränaren Kaj Kekki och ett resultat som ger både honom och förbundet arbetsro inför fortsättningen. Österrike har kvalat in till VM 2011 och 2015 och spelat EM-slutspel 2010 och 2014.
Segern ger också mera tyngd då förbundet och Kekki talar om det stora målet – att kvala in till EM-slutspelet 2020.

Österrike–Finland 27–31 (16–14)

Finlands målskyttar: Teemu Tamminen 10, Nico Rönnberg 7, Oscar Kihlstedt 4, Benny Broman 2, Kristian Jansson 2, Miro Koljonen 2, Richard Sundberg 2, Fredrik Forss 1, Robin Sjöman 1.

ANDRA LÄSER