Ålandsbanken utsatt för cyberattack – återkallar bank- och kreditkort

Ålandsbanken förnekar att det skulle ha skett ett läckage, men skickar ändå ut nya bank- och kreditkort till en del av sina kunder.

Ålandsbanken har återkallat en del av sina kunders bank- och kreditkort på grund av ett uppdagat försök till dataintrång.
Mikael Sjövall/SPT
13.10.2021 11:14 UPPDATERAD 13.10.2021 13:26
Ålandsbanken har återkallat en del av sina kunders bank- eller kreditkort på grund av ett uppdagat försök till dataintrång.
– Vi har registrerat automatiserade försök att generera giltiga kortuppgifter och har vidtagit åtgärder för att spärra de kort som har drabbats. Vårt säkerhetssystem har identifierat försöken, säger Crista Hietala, kommunikationschef på Ålandsbanken.
Cyberattacken hade i värsta fall kunnat innebära att kundernas kreditkortsuppgifter hade hamnat i kriminella händer, uppger Ålandsbanken.
– Vi har inte upptäckt något läckage, men vi tar det säkra före det osäkra och spärrar de bank- och kreditkort som har berörts av problemet. Dessa kunder får ett nytt bankkort tillskickat med posten inom en till två veckor, säger Hietala.

Är det här ett problem som har drabbat Mastercard eller Ålandsbanken?

– Det finns inget problem i något system.

Hur många kunder berörs av problemet?

– Av säkerhetsskäl kan jag inte gå ut med uppgifter om hur omfattande problemet är eller hur många av våra kunder som har drabbats.

ANDRA LÄSER