Kulturfonden och Konstsamfundet lanserar stort coronabidrag: 1,5 miljoner euro till teatrar och kulturhus

Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung.
HBL
16.11.2020 10:04 UPPDATERAD 16.11.2020 11:01
Genom coronabidraget ”Kultur under tiden II – för teatrar och kulturhus” riktar Svenska kulturfonden och Föreningen Konstsamfundet ytterligare 1,5 miljoner euro till kulturfältet.
Den här gången är målgruppen svenskspråkiga professionella teatrar och kulturhus. I våras var det frilansande kulturarbetarna som stod i fokus för den första omgången av Kultur under tiden-satsningen. Då fördelades sammanlagt 700 000.
I ett pressmeddelande skriver Konstsamfundet och Kulturfonden att coronakrisens ekonomiska följder är förödande för den sceniska konsten. Trots att teatrar och kulturhus har begränsat publikmängden och gjort sitt bästa för att trygga säkerheten, står många stolar tomma under föreställningarna.
"Också vår nya ”Kultur under tiden II”-satsning underlättar sysselsättningen för frilansande scenkonstnärer. De engageras ofta av och i teater- och kulturhusen, så i förlängningen ser vi att vi också nu stöder dem", säger Kulturfondens vd Sören Lillkung.
Bidraget kan endast sökas av de svenskspråkiga teatrar som fått statligt understöd samt av kulturhus som erbjuder professionella konst- och kulturevenemang på svenska.
Kulturfondens andel av satsningen är en miljon euro och Konstsamfundets en halv miljon euro. Man beslutar samfällt om utdelningen före årsskiftet.

ANDRA LÄSER