Fotbollsreportern Jonas von Wendt blir domare för en dag: ”Krångla inte till det”

Jonas von Wendt är allätare när det gäller strömming.

– Strömmingen är god, lätt att tillreda och mångsidig. Och världens mest underskattade fisk.

– Vi är låsta vid 3–4 ”fina fiskar” som vi äter. Strömmingen står sig absolut i konkurrensen och är i själva verket en av de bästa, säger Jonas von Wendt som är domare i årets jury som utser de bästa anrättningarna på årets strömmingsmarknad vid Salutorget.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
01.10.2022 05:01
Hufvudstadsbladets fotbollsreporter Jonas von Wendt tar sig an en ny roll på söndag. Strömmingsmarknaden i Helsingfors startar då. Redan första dagen avgörs vilka strömmingsanrättningar som utses till årets bästa. von Wendt ingår i juryn.
Jonas von Wendt har ett dokumenterat matintresse, som också ofta syns i hans fotbollskrönikor. En fot inne i restaurangvärlden har han också haft. Han har till exempel jobbat som servitör på anrika Helsingforskrogen Sea Horse under fyra år. Och där har strömming, stekt sådan, alltid varit en av de klassiska anrättningarna. 

Så du har stått i oset ... 

– Många gillar stekt strömming men inte oset. Men när man har jobbat på krog ... Det som vissa kallar för stank, det kallar jag för doft.
På söndag är det ändå inlagda varianter av strömming som gäller. Dem är von Wendt också van att tillreda.
– Gravad strömming, det gillar jag otroligt mycket. Jag brukar laga det till lilla jul, jul och midsommar. Enkelt, man drar bort skinnet och lägger strömmingarna i ättikslagen. Ibland använder jag Micke Björklunds recept som jag modifierar lite.
Vill man veta åt vilket håll von Wendts juryarbete lutar så ska man läsa följande utlåtande noggrant:
– Ibland krånglar man till det lite för mycket och använder sådana kryddor och smaker som inte passar med strömmingen. Stick to the basics, håll dig till grunderna. 
Ett undantag till den regeln är kanske koriander, som är en central ingrediens i ceviche som kom in på Jonas von Wendts meny när han bodde i Peru. 
Att laga den marinerade fiskrätten ceviche på strömming har han ändå inte prövat på.
– Kanske har strömmingen för stark smak för just ceviche. I Finland gör man den oftast på sik, gös eller abborre.

Hellre öl än vin

Strömmingens distinkta smak, och kryddorna man använder i tillredningen, gör också att det är svårt att hitta ett lämpligt vin att dricka till den.
– Öl passar däremot otroligt bra. Den gifter sig bäst med strömmingen. Har du nypotatis är det inte fel med en nubbe heller.
Varje artikel om strömmingen värd namnet ska lyfta upp underskattningen som möter strömmingen decennium efter decennium. För vänner av strömming är det en gåta varför den lilla fisken främst fångas för att bli foder för andra djur än människan.
Jonas von Wendt sällar sig till dem som vill ha strömmingen oftare på menyn. 
– Strömmingen är förmånlig, god, lätt att tillreda och mångsidig. Och världens mest underskattade fisk. Vi borde bli bättre på att äta det som finns i den finska naturen.

Strömmingsmarknaden

Årets strömmingsmarknad på Salutorget öppnar klockan 9 på söndag. Den pågår till lördagen den 8 oktober. Öppettiderna är klockan 9–19 från söndag till fredag och klockan 9–16 lördagen den 9 oktober.
Årets bästa produkter på strömmingsmarknaden utses på söndag klockan 16. Vinnare utses i två kategorier: årets strömmingsöverraskning och årets kryddströmming. I juryn sitter bland andra Svenska kulturfondens vd Sören Lillkung, Malin Lönnroth från Centralförbundet för fiskerihushållning, Helsingfors biträdande borgmästare Daniel Sazonov och HBL-reportern Jonas von Wendt.

ANDRA LÄSER