Skördetid för Rovios huvudägare – kan sälja aktier för hundratals miljoner

Spelbolaget Rovio Entertainment ska börslistas. Entrepenören Kaj Hed får furstlig avkastning för sin investering i ett litet uppstartsföretag för drygt tio år sedan. Värderingen på hans innehav kan bli över en miljard euro.

Börslistas. Vd Kati Levoranta presenterade företagets planer för börsen på tisdagen. En av företagets ikoniska arga fåglar ackompanjerade.
– Jag söker trender, försöker se vad som sker, sade Kaj Hed i en intervju för Hufvudstadsbladet 2001.
Intervjun med rubriken Österbottning bakom blivande storföretag handlade om entrepenörskap i internets tidevarv och om hur Hed såg framtiden för sitt företag Trema, ett företag som utvecklade it-lösningar för finansiella transaktioner.
Nu 16 år senare har Hed åter sett på världen och trenderna och beslutat att det är dags att avstå från en del av företaget Rovio som är världskänt för sitt spel Angry Birds. Rovio ska introduceras på börsen i Helsingfors.
Tidpunkten och många andra faktorer i börsintroduktionen är oklara. Klart är ändå att Kaj Hed kan räkna med att få en fin belöning för sin riskplacering. Börsintroduktionen av Rovio går nämligen främst ut på att nuvarande ägare säljer ut delar av sitt innehav.
Analytiker värderar Rovio till allt mellan 400 miljoner och två miljarder euro.
Kaj Hed äger sjuttio procent av aktierna i Rovio. Hur mycket som han och övriga ägare säljer ut är oklart. Knappast allt, om man får tro Rovios vd Kati Levoranta.
– Man kan nog tänka sig att han blir kvar som ägare, som Levoranta uttrycker det.
Klart är ändå att Kaj Hed vid en börsintroduktion får en furstlig avkastning på sitt placerade kapital. Skulle han sälja ut allt och om värderingen av bolaget går mot två miljarder euro handlar det om över en miljard euro.
Hed har erfarenhet av att sälja av företag som han varit med om att bygga upp. Sin andel av it-företaget Trema sålde han i mitten av 00-talet. Enligt tidningen Wired såldes företaget för 150 miljoner dollar.
Rovio är bara en av Heds nuvarande stora investeringar. Han är bland annat storägare och styrelseordförande i finländska nätannonseringsplattformen Kiosked, ett företag med globala ambitioner.

Angry Bird bakom succén

Rovio har sin bakgrund i spelföretaget Relude som Niklas Hed, Mikael Hed, Kim Dikert och Jarno Väkeväinen grundade 2003. Mikael Hed är Kaj Heds son och Niklas Hed är hans brorsson. Enligt tidningen The Wired investerade Kaj Hed en miljon dollar i företaget 2004.
Bolaget fick namnet Rovio 2005.
I december 2009 hade spelet Angry Birds premiär. Spelet blev en oerhörd succé världen över.
Rovio gick från att vara att ett renodlat spelbolag till att bli ett företag i nöjesbranschen. De arga fåglarna fanns plötsligt överallt. En slags kronjuvel blev filmen Angry Birds som hade premiär 2016. En uppföljare är planerad till hösten 2019.
Med den explosionsartade tillväxten kom också svårigheter. Företaget växte sig för stort utan att intäkterna följde med i samma takt. Bolaget sade upp hundratals personer 2014 och 2015. När företaget nu ska börsintroduceras går bolaget stadigt på vinst och det porträtteras av ledningen som ett företag med stabila framtidsutsikter.
Bolagets omsättning och lönsamhet har ökat i år. Omsättningen var 153 miljoner euro under det första halvåret, jämfört med 78 miljoner under det första halvåret i fjol.
Rörelseresultat före avskrivningar förbättrades under samma tid från 11 miljoner till 40 miljoner.
I samband med noteringen ska bolagets största aktieägare sälja delar av sina innehav. Kaj Hed äger 70 procent av aktierna via sitt bolag Trema International. Bland Rovios övriga ägare finns institutionella riskkapitalister, Niklas Hed och Mikael Hed.
Rovio ska också ge ut nya aktier för 30 miljoner euro, vilket utgör en rätt liten del av hela bolagets värde. Tidpunkten för börsintroduktionen är oklar.
HBL-FNB-Wikipedia

ANDRA LÄSER