Stockmanns vd om varuhusförsäljningen: Vi förhandlar

Inom drygt tre månader borde Stockmanns kronjuvel i Helsingfors centrum vara såld. Bolagets vd är fåordig men konstaterar att förhandlingar pågår och att det finns flera potentiella köpare.

– Under sommarens lopp har vi diskuterat med flera intressanta kandidater. När vi kom längre såg vi att det finns många juridiska frågor som tar mycket tid, säger Stockmanns vd Jari Latvanen.
25.12.2021 06:00 UPPDATERAD 25.12.2021 08:17
Varuhuskedjan Stockmann undvek konkurs våren 2020 genom att inleda en omfattande företagssanering. I den ingår bland annat att bolaget ska sälja sina fastigheter i Helsingfors, Tallinn och Riga. Inledningsvis var försäljningsdeadlinen 31.12.2021, men man har beviljats tilläggstid till slutet av första kvartalet 2022, alltså 31 mars nästa år.
Informationen om hur börsbolagets fastighetsaffärer löper har hittills varit knapp. Med drygt tre månader tills tidsfristen löper ut säger vd Jari Latvanen till HBL att planerna fortskrider som planerat.
– Vi är i förhandlingar. Mer än så kan jag tyvärr inte säga.

Kommer ni lyckas sälja innan tidsfristen löper ut?

– Det tror vi. Vi är nöjda med situationen och jobbar hårt för att ro i hamn alla tre försäljningar. Vi behöver det första kvartalet till att få färdigt allt vi kommit överens om, för som alla vet säljer vi tre fastigheter som är väldigt stora. Från första början sade vi att tidtabellen är väldigt tajt eftersom man måste göra många tekniska undersökningar för varje fastighet.

Har ni haft många potentiella köpare?

– Ja, absolut. Både inhemska och internationella.

Hur ser tidtabellen framöver ut?

– Så att vi har alla fastigheter sålda före slutet av första kvartalet. Det är inget konstigt, det är bara en lång process med mycket detaljer och det gäller att vi gör ett gediget jobb så att vi alla är på samma sida.

Det är du övertygad om att ni kommer lyckas med?

– I dagsläget: ja, vi tror att vi kommer leverera före slutet av första kvartalet. Du vet aldrig vad som kommer att hända. Till exempel coronabegränsningar har hindrat processen när vi inte kunnat resa. I Riga har vi haft lockdown och hela fastigheten har varit stängd.

Det låter som att försäljningen har tagit ett steg framåt.

– Under sommarens lopp har vi diskuterat med flera intressanta kandidater. När vi kom längre såg vi att det finns många juridiska frågor som tar mycket tid.
Att en köpare skulle samla på sig alla tre fastigheter är osannolikt, säger Latvanen.
– Det är rätt så svårt att hitta någon som köper både Helsingfors och Riga.
Något offentligt och fastslaget minimipris för försäljningen finns inte, men det är underförstått att affären åtminstone ska täcka skulderna på 452 miljoner (vid utgången av det tredje kvartalet).
Latvanen konstaterar att det från början varit klart att Stockmann stannar kvar som hyresgäst i alla tre fastigheter. Bolaget siktar på att skriva ett hyresavtal på minst 10–15 år.
Enligt saneringsplanen vill Stockmann fortsätta bedriva varuhusverksamhet i huset. Den nuvarande detaljplanen kräver också att det i huvudsak bedrivs affärsverksamhet, till exempel butik-, kafé och restaurangverksamhet i byggnaden. I praktiken betyder det att köparen, med nuvarande plan, inte kan ha affärsverksamhet enbart i en liten del av fastigheten. Målsättningen är en "sälj-och-hyr"-affär.
Stockmanns vd Jari Latvanen.
Exakt hur många våningar man kommer att finnas på i varuhuset i Helsingfors är en förhandlingsfråga. Redan i dag hyrs bottenvåningen, våning 7 och 8 ut till andra företag.
– Vi har frågat våra kunder vilken service de önskar att finns också i framtiden. Det är vardagsrumskänslan av att du får allt under samma tak. Det är viktigt under förhandlingarna, säger Latvanen och nämner apotek och optiker som viktiga.
– Vårt intresse är att Stockmann är ett flaggskepp i Helsingfors, men vi är också flaggskepp i Tallinn och Riga. Då önskar vi att vi hittar en köpare som respekterar det och tillsammans med oss driver Stockmann framåt.
Att bolaget inte äger husen man driver verksamhet i är inget konstigt, säger Latvanen.
– Det betyder att vi är ett retail-företag som fokuserar på att få mera kunder. Vi ska implementera vår strategi som går tillbaka till det herr Stockmann sade från första början: det ska alltid vara inspirerande, alltid vara högkvalitativa erbjudanden och det ska alltid vara wow på ett sätt som överraskar våra kunder.
– Vi vill fortsätta driva Stockmann.

Några önskemål om varifrån köparen kommer finns inte?

– Det kan jag inte säga. Vi är själva ett internationellt bolag. Jag tror det handlar om att hitta en köpare som vi tillsammans kan bygga framtiden med.
Också saneringsutredaren, advokat Jyrki Tähtinen från advokatbyrån Borenius, är fåordig kring de konkreta detaljerna. Han bekräftar bilden av att det funnits intresserade köpare.
– Det är en av Finlands finaste fastigheter så det har funnits ett intresse för den.

Har det funnits några köpare att räkna med?

– Tillräckligt. Jag ser inga som helst problem att jämka mellan försäljningsprocessen och Stockmanns fortsatta liv.

ANDRA LÄSER