Analys: Håller Ryssland på att få slut på ammunition? Artillerielden har minskat kraftigt

Som mest avfyrade Ryssland tiotusentals artillerigranater per dygn mot de ukrainska ställningarna, men det är inte en hållbar taktik.  

Ukrainskt artilleri i närheten av Bakhmut. Soldaten gör sig av med en använd hylsa.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
21.01.2023 16:57
Rysslands militära doktrin har alltid grundat sig på artilleri. Varje bataljonsgrupp har minst ett batteri. Indirekt eld används för att nöta ut fienden, innan infanteri och mekaniserade förband rycker fram. Samma sovjettaktik utnyttjade Ryssland i stor skala under sommaren i östra Ukraina, då den ryska invasionsstyrkan avfyrade tiotusentals artillerigranater per dygn.
”Det var inte ovanligt för en ukrainsk kompaniställning – som besitter en frontlinje på ungefär 3 kilometer – att bli utsatt för 6 000 artillerigranater per dag”, skrev den brittiska tankesmedjan Royal United Services Institute i en detaljerad rapport.
Ryssland hade mer än 1 100 artilleripjäser, som understödde offensiven i Donbass. De avfyrade, enligt Rusis analys, 20 000 artillerigranater per dygn och som mest 32 000 artillerigranater under en enda dag. Rysslands eldstyrka var tolv gånger större än Ukrainas i området.

ANDRA LÄSER