Fullständig panik vid IS blodbad i Kabul – "Död åt USA"

Människokroppar i drivor. Ett gyttjigt dike färgat mörkrött av blod.Över 170 människor kan ha dödats i IS attack mot människohavet utanför Kabuls flygplats.– En man kom springande med ett skadat spädbarn i armarna, säger ett vittne.

Över 170 personer uppges ha mist livet i bombdådet.
Pontus Ahlkvist/TT
27.08.2021 19:04
Tusentals desperata människor trängdes utanför flygplatsportarna i hopp om en plats på något av de sista planen ut ur Afghanistan innan västmakterna lämnar landet.
Då slog terroristerna till.
En självmordsbombare utlöste sin sprängladdning utanför Abbeyentrén på torsdagskvällen lokal tid. Bilder från attentatsplatsen visar människor som flyr i panik med skadade lastade på skottkärror, och ett avloppsdike som färgats mörkrött av blod. En man försöker hjälpa ett på gränsen till medvetslöst offer att hålla huvudet över ytan i det dyiga vattnet.
Inledningsvis fanns uppgifter om även en ytterligare självmordsbombare som slagit till mot Baron Hotel, i närheten av Abbeyentrén, men den uppgiften drogs senare tillbaka av USA:s försvarshögkvarter Pentagon.
– Vi tror inte att det var en andra explosion vid eller nära Baron Hotel, det var en självmordsbombare, säger general Hank Taylor enligt AFP.

Vittne: "Död åt USA"

Milad, som begett sig till flygplatsen i hopp om att ta sig till USA för att börja ett nytt liv med sin hustru och parets tre barn, var i närheten när det smällde. I tumultet tappade han de dokument som är nödvändiga för att komma på ett av evakueringsflygen, berättar han för AFP.
– Jag vill aldrig någonsin tillbaka (till flygplatsen) igen. Död åt USA och dess evakueringar och visum, säger han.
Ett annat ögonvittne beskriver för nyhetsbyrån hur "fullständig panik" utbröt i trängseln efter den första explosionen, och att även talibanerna som bemannade vaktposterna vid flygplatsentrén blev chockade.

"Skräckslagna"

– De började skjuta i luften för att skingra folksamlingen vid grinden, säger han, och berättar att han bland annat såg en man med en skadad bebis i armarna fly i panik.
Utanför ett sjukhus i Kabul dit de skadade fördes samlades en grupp kvinnor med ansiktena nedstänkta av blod. Många grät medan skadade bars in på bår.
Det italienskdrivna sjukhusets medicinske samordnare Alberto Zanin ger sin bild av skräckkvällen i ett inlägg på Twitter.
"De (patienterna) kunde inte prata, många var skräckslagna, med tomma ögon, tom blick", skriver han.

ANDRA LÄSER