Slogs mot Franco – siste "brigadisten" död

Josep Almudéver Mateu har gått bort 101 år gammal i Frankrike. Därmed finns veterligen ingen levande kvar från Internationella brigaden som slogs på republikens sida i det spanska inbördeskriget.

Stridande på den republikanska regeringssidan nära staden Huesca i regionen Aragonien i september 1936.
– Det är med tungt hjärta vi tar farväl av Josep, den siste av våra beundrade brigadmedlemmar som var i livet, säger Almudena Cros, ordförande i det spanska vänskapsförbundet för internationella brigaderna.
Förbanden, även kallad Internationella brigaden, lockade tiotusentals utlänningar till Spanien för att strida mot de revolterande militärerna.

Inlåst länge

Josep Almudéver Mateu föddes i Marseille, men bodde i Alcàsser utanför den spanska storstaden Valencia. Han hade dubbla medborgarskap.
Som 17-åring gick han 1936 med i den republikanska armén. Han var med i det berömda och utdragna slaget vid Teruel innan han skadades. Efter att ha hämtat sig tog han värvning i Internationella brigaden.
När republikanerna förlorade kriget 1939 greps Josep Almudéver Mateu i Alicante. Därpå väntade år i fångläger och fängelse.
Väl utsläppt fortsatte han den antifascistiska kampen 1944–1947 för att senare återvända till Frankrike.

Film och bok

Hans livs historia är återgiven i dokumentärfilmen "El último brigadista" från 2018. Memoarerna kom 2014.
– Han var en man med stor intelligens och med ett starkt hjärta som härdats i slag och fängelser. Han upphörde aldrig att fördöma det faktum att den spanska republiken blev grymt utlämnad åt sitt öde, säger Almudena Cros.
Inbördeskriget startade i juli 1936 sedan militärerna med general Franco i spetsen gjort uppror. När det var över i början av 1939 hade uppemot en halv miljon människor mist livet. Efter krigsslutet följde 36 års diktatur; Franco dog 1975.

Internationella brigaden

Frivilliga utländska förband som kämpade på republikens sida under det spanska inbördeskriget 1936–39. Kallas också internationella brigaderna.
Organiserades av Komintern (Kommunistiska internationalen), deltog i Madrids försvar och i flera betydande slag.
Antalet frivilliga runt 40 000 man från ett 50-tal länder.
Källa: Nationalencyklopedin
ANDRA LÄSER