Luciakandidat 8, Anna Hasselblatt: "Jag vill lussa för dem som blev utan besök i fjol"

Anna Hasselblatt tycker att det är viktigt att lucia ska få vara sig själv. Hon hoppas på ett luciaår med många besök och att alla som inte fick chansen att se lucia förra året ska få se henne nu. Hon har legat vaken redan i somras och tänkt på hur roligt och betydelsefullt det skulle vara att få vara lucia.

– Det viktigaste hos en lucia är att vara sig själv, tänka på att man är en förebild och att barn ser upp till en. Man ska visa att man är självsäker, empatisk och godhjärtad, genom att vara snäll, öppen och där för alla, säger Anna Hasselblatt.

Vad fick dig att ställa upp i luciavalet?

– Ända sedan jag var liten har jag varit insatt i traditionen och det har länge varit en dröm. Efter att ha varit tärna har jag fått en inblick i vad det går ut på. Syftet med lucia är viktigt och det är därför jag ställer upp. Min gudmor och andra bekanta har också länge velat att jag ska ställa upp i valet.

Vilken roll anser du att lucia har i dag?

– Det som är roligt är att lucia är där för alla med sitt ljus, hopp och sin värme. Det är inte bara för en viss kultur, sport eller politik. Det är någonting alla behöver, speciellt efter de tider vi nu gått igenom under coronan. Allting har varit så annorlunda så länge, så det är viktigt att människor kan känna sig trygga och bekväma igen.

Vem skulle du helst vilja lussa för?

– Jag vill lussa för dem som blev utan besök förra året då många av luciabesöken ställdes in. Det är många äldre som länge väntat på lucia och därför hoppas jag på att de ska få ta del av det snart igen.

Hur skulle dina vänner beskriva dig?

– Positiv, glad och lätt att öppna sig för. Det känns viktigt att människor känner att de kan komma till mig.

Om du kunde prata med ett djur, vilket vore det djuret?

– En delfin, eftersom jag tycker att de är intelligenta och empatiska djur. De kan simma och dyka, vilket jag själv tycker om att göra. De kunde berätta om undervattensvärlden och alla de olika världshaven.

Vilka talanger besitter du som inte många känner till?

– Jag kan göra masken, eftersom jag gymnastiserat en del. Jag är också ganska bra på att inspirera människor och se det bästa i allting.

Vad är det konstigaste som du någonsin har upplevt?

– När jag var femton år ordnades det ett storläger för scouter, och man fick ta med vänner också. Jag var inte scout och bestämde mig att åka på lägret ensam. Det var en utmaning för mig att åka ensam, jag satte mig i en situation där jag kanske var lite obekväm i början, men fick ut något fint av det. Vissa av de bästa vänner jag har än i dag träffade jag på det lägret.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot luciatiden, för jag kommer sjunga i kören oavsett hur det går i valet. Jag ser också fram emot julen då jag får träffa mina släktingar. I januari kommer jag att göra ambulanspraktik i skolan, det kommer också bli spännande.

Var är du om 10 år och vad gör du då?

– Jag kommer att jobba inom vården. Att bli läkare har länge varit en dröm, men annars jobbar jag på akuten eller i ambulansen, det är jag också väldigt nöjd med. Jag har kanske en egen familj och bor kanske utomlands, det skulle jag gärna testa på.
Här kan du läsa alla intervjuer med årets luciakandidater och rösta på din kandidat!

Anna Hasselblatt

Ålder: 22 år.
Familj: Mamma, pappa, storasyster och storebror.
Hemort: Esbo.
Gör: Studerar till förstavårdare, jobbar som simlärare på Folkhälsan.
Musikintresse: Anna har spelat piano och sjungit i flera körer. Har också varit tärna i både Esbo och Finlands luciakör. Tar sånglektioner i klassisk solosång vid Musikinstitutet Kungsvägen, sjunger i Lyran för andra året.
Läser just nu: Läser Harry Potter-böckerna, nu på femte boken. Tycker att det känns som det är böcker alla borde ha läst.
Favoritmat: Lagar själv gärna tortilla, blir hon bjuden är japansk mat en favorit.
ANDRA LÄSER