Åbo Akademi etablerar ett nytt Erasmus Mundus-program

EU-finansieringen går till magisterprogram i analytisk kemi och ett nytt magisterprogram i datateknik, skriver Åbo Akademi i ett pressmeddelande.

Det nya magisterprogrammet i datateknik är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Mälardalens högskola i Sverige, Università degli Studi dell'Aquila i Italien och Universidad de las Islas Baleares i Spanien.
Åbo Akademi skriver i ett pressmeddelande att de får fortsatt EU-finansiering för Erasmus Mundus-programmet Excellence in Analytical Chemistry (EACH). Magisterprogrammet i analytisk kemi har funnits i sex år och är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Tartu Ülikool i Estland, Uppsala Universitet i Sverige och Université Claude-Bernard Lyon 1 i Frankrike.
Finansieringen gör att magisterprogrammet kan fortsätta i åtminstone 4 år.
Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA) har även beviljat Åbo Akademi en summa på 4,46 miljoner euro för att etablera ett nytt program inom datateknik, Engineering of Data-intensive Intelligent Software Systems (EDISS).
Programmet är ett samarbete mellan Åbo Akademi, Mälardalens högskola i Sverige, Università degli Studi dell'Aquila i Italien och Universidad de las Islas Baleares i Spanien.
Koordinatorerna för EDISS räknar med att kunna ta emot och ge stipendier till sammanlagt 88 studeranden.
Deltagarna studerar första året vid Åbo Akademi och specialisera sig därefter vid något av de tre samarbetsuniversiteten. De som genomför programmet får en dubbelexamen från Åbo Akademi och ett av de övriga universiteten.
– Vi är mycket glada över finansieringen. Den poängterar behovet av personal utbildad i artificiell intelligens i samhället. Dessutom förstärker den våra ambitioner att skapa en internationell och kreativ utbildningsmiljö, säger Johan Lilius, professor i datateknik vid Åbo Akademi.

ANDRA LÄSER