"Blondinbella" öppnar dörrarna till börsrummen

Börshandel ska inte vara något som är bara männen förunnat. Det bestämde Isabella "Blondinbella" Löwengrip sig för och startade en grupp för aktiesparande kvinnor på Facebook. Gruppen samlade på nolltid nästan 50 000 medlemmar.

Ingen kärnfysik. Isabella Löwengrip, känd som den svenska bloggaren Blondinbella, uppmuntrar kvinnor att våga investera sina pengar på börsen.
– Det är männen man placerar i börsrum. Som kvinna blir man lätt klappad på huvudet och ifrågasatt – vad förstår du om det här, är ofta inställningen, säger Isabella Löwengrip, för de flesta mera känd som bloggaren Blondinbella.
Löwengrip talar varmt för att kvinnor ska ta makten över sin egen ekonomi, inte tveka att bli entreprenörer och också att våga investera sina pengar i fonder och aktier.
– Aktiesparande har haft något elitistiskt över sig men nu börjar allt flera få upp ögonen för att det inte är så svårt som många tycks tro, säger svenskan som senare i år kommer ut med boken Aktiedrottningen, riktad till kvinnor som vill lära sig att investera smart.
Att den 26-åriga svenskan vars blogg varje vecka läses av 1,3 miljoner som vanligt går i bräschen för ett fenomen som är högaktuellt både på sociala medier och utanför är tydligt. När hon i slutet av året startade en grupp på Facebook som har målet att uppmuntra kvinnor att spara och investera samlade den på ett par månader nästan 50 000 medlemmar.
– Jag är mycket stolt över gruppen. Ingen fråga är för dum och allt från aktier till vardagsekonomi diskuteras.

Stora skillnader i aktiesparande

Också i Finland har man noterat samma trend: privatekonomi och att tala om den intresserar allt flera – det är till och med trendigt.
– Folk blir mera och mera intresserade av sin egen ekonomi och av att investera. Det är bra, men det är viktigt att också komma ihåg att det inte är investerandet i sig som är det väsentliga utan att det i längden kan ge ekonomisk trygghet, säger Annika Pohtila, utvecklingschef för investeringar vid S-banken.
S-banken har låtit göra en färsk undersökning bland sina kunder, och resultatet talar sitt tydliga språk: För varje euro som mannen investerar är motsvarande summa för kvinnorna 92 cent. Och när man talar om aktiesparande är skillnaden ännu större – 86 cent för kvinnan.
– Kvinnor ville inte ta risker och investerar överlag mindre än männen. En annan skillnad är att kvinnor tror att man måste veta så mycket för att komma igång, men man kan ju lära sig an efter, säger Pohtila.
Löwengrip är inne på samma linje.
– Det räcker rätt långt att vara konsument. Många kvinnor vet till exempel att det är fullt med folk på H&M och Lindex men tomt på KappAhl. Redan det är en indikation om hur det lönar sig att placera, säger hon.
För svenskan är det viktigt att tala om kvinnors ekonomi och att genom eget exempel visa att kvinnor kan och ska ta ansvar för sina pengar.
Att många fortfarande inte gör det är ett faktum, säger också Susanna Miekk-oja, ledande förmögenhetsförvaltningsspecialist vid Danske Bank.
– Hos den äldre generationen är det uppenbart att det ofta är männen som fattar de ekonomiska besluten men alla måste själv veta hur saker och ting hänger ihop. Det finns ingen ursäkt för att låta bli att planera, säger Miekk-oja.

Sämre utgångsläge för kvinnor

Miekk-oja konstaterar att kvinnornas situation sett till statistiken är ohållbar. För varje euro som den finländska mannen har till sitt förfogande har kvinnan 79 cent.
– Kvinnornas ekonomiska utgångsläge är sämre än männens. Vi behöver alltså ta risker, men i stället skyr vi dem, och det går inte i längden, säger Miekk-oja.
Hon tror att det också handlar om vilka termer som används när vi talar om privatekonomi.
– Det talas om risker och marknader men det viktiga är den egna ekonomiska planen. Hur mycket extra pengar behöver jag om jag ska bilda familj, köpa lägenhet eller den dagen jag går i pension? Svaret är att du behöver så mycket att det finns tillräckligt endast om du tänkt på det tidigare.
Så vilka är då råden experterna ger?
– Folk tror att aktier är spännande och skrämmande men själva investerandet är bara en följd av en livsplan för privatekonomin. Den planen måste alla göra upp och sedan utgå ifrån i sina ekonomiska beslut, säger Miekk-oja.
– Man ska känna efter hur aktiv man vill vara och sprida risken. Redan med en liten summa kommer man långt, säger Pohtila.
– Sälj först bort allt onödigt du har som ligger där hemma och skräpar. Då får du en liten summa att komma igång med som du sedan kan börja investera i något som intresserar dig, säger Löwengrip.

ANDRA LÄSER