Därför eskalerar konflikten mellan Kina och Indien – det här handlar det om

Hårda utspel och anklagande ordväxlingar utbyts mellan Kina och Indien i den eskalerade konflikten om gränsen i Himalayaområdet mellan de två stormakterna.

Indiens premiärminister Narendra Modi försöker tona ned konflikten i Himalaya mellan Indien och Kina. Foto: Indiens premiärministerkansli/AP/TT
TT-Reuters
20.06.2020 20:12
Det skärpta läget följer efter måndagens sammandrabbning i Ladakhregionen då minst 20 indiska soldater dödades och ett 70-tal skadades. Kina har inte uppgivit döds- eller skadetal på sin sida.
Den indiska regeringen anklagar Kina för att ha rest konstruktioner på den indiska sidan av gränsen kallad "den faktiska kontrollinjen". Kina har vägrat hörsamma indiska krav på att sluta bygga.
Kina å sin sida svarade i flera Twittermeddelanden att indiska styrkor gått över demarkationslinjen och angripit kinesisk militär som var där för att förhandla. Det kinesiske utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian anklagade de indiska styrkorna för "provokation".
Indiens premiärminister Narendra Modi försökte på fredagen förminska krisens omfattning mellan de två kärnvapenmakterna.
– Ingen har kränkt vår gräns, ingen (främmande makt) finns där nu och inga av våra utposter har erövrats, sade han.
Sammandrabbningen var den första med dödlig utgång mellan de två länderna sedan 1975.

ANDRA LÄSER