Finländare blev första kvinnliga rallyvärldsmästare någonsin

Kalle Rovanperä blev i år historisk då han som alla tiders yngsta förare vann VM-titeln i kungsklassen WRC. Men han är ingalunda ensam finländare att skriva rallyhistoria. Kartläsaren Enni Mälkönen korades nämligen till världsmästare i WRC3-klassen – som första kvinna någonsin.

Kartläsaren Enni Mälkönen (till vänster) blev WRC-rallyns första kvinnliga världsmästare.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
21.10.2022 18:24
VM-serien i rally fortsätter under veckoslutet i Katalonien och tävlingshelgen inleddes med finländska festligheter då kartläsaren Enni Mälkönen korades till världsmästare i WRC3-klassen, den tredjehögsta serien under WRC:s flagg.
Mälkönen skrev samtidigt ett stycke rallyhistoria då hon blev den första kvinnliga världsmästaren genom tiderna i VM-serien.
"Visst har det här ju varit en stor dröm. Då jag för tio år sedan började hackigt och tvivlade om det alls ska bli till något så vågade jag inte drömma om något sådant här. Jag är mållös och förbluffad", säger Mälkönen i ett pressutskick. 
Den erfarna kartläsaren gjorde debut i VM-serien i år och gjorde succé tillsammans med föraren Sami Pajari direkt. Pajari, som inte tävlar i WRC3-klassen Katalonien, kan senare detta veckoslut säkra förarnas VM-titel om hans rivaler inte lyckas gå förbi honom i totalpoängen.

Flera kvinnor framme

Mälkönen är inte ensam finländska kvinna som läser noter i VM-rally. Reeta Hämäläinen fungerar nämligen som kartläsare för Ingåbördiga Emil Lindholm som i år vinner juniorserien i WRC2.
Kvinnliga förare har också uppträtt i VM-serien som förare. Framgångsrikast är italienska Michele Mouton som på 1980-talet vann fyra deltävlingar i kungsklassen och kom som bäst tvåa i VM-serien 1982.
"Som kvinna har jag ganska få förebilder inom sporten. Nu värmer det hjärtat att kanske jag och Reeta kan vara sådana för kommande generationer och jag hoppas vi kunnat släta vägen för dem. Oavsett kön krävs det massor av stark vilja, målmedvetenhet och långsiktighet för att nå den här nivån", säger Mälkönen.

ANDRA LÄSER