200 sjöng i Svenskfinlands största virtualkör

200 personer deltog i FSSMF:s virtuella körövning.
13.07.2020 15:54
I dag den 13 juli publiceras videon där 200 finlandssvenska körsångare möts virtuellt för att sjunga in sommaren med Andrea Ekelunds arrangemang av Den blomstertid nu kommer.
Det är Finlands svenska sång- och musikförbund FSSMF som står bakom tilltaget. Verksamhetsledare Henrik Lillhannus säger att det virtuella körprojektet ordnades delvis för att föreningens förra virtuella kör, som uppförde Döpt i Kyrö älv blev en sådan succé:
– Det var många som efterlyste ett nytt projekt till sommaren. Många har haft ett långt uppehåll i sina körövningar och ville fortsätta sjunga och samtidigt lära sig någonting nytt.

Sjöng flere stämmor

Trots att 200 personer deltog i kören så tog FSSMF emot sammanlagt nästan 250 inbandningar. Detta eftersom några av de deltagande valde att sjunga och skicka in flera olika stämmor.
– Virtualkörkonceptet har varit ett innovativt substitut för vanlig körverksamhet. Jag tror också att det har gett många körsångare möjligheten att utforska sin egen sångröst och musikinlärning på egen hand som kontrast till vanliga körövningar där stämkamraterna vanligtvis står bredvid en, säger Andrea Eklund.

Ökad gemenskap på sociala medier

En av dom som sett fördelar i det digitala formatet är Nina Sjöstedt som sjunger i Borgåkören Cawiar. Hon säger att det lett till en ökap gemenskapskänsla:
– Det som är helt fantastiskt är gemenskapen på Facebook när folk delar med sig och berättar vad de gjort och att de skickat in sina bidrag. Man pratar och diskuterar med sådana människor som man annars aldrig skulle komma i kontakt med. Sen ses man på riktigt på sångfesten!
Videon publicerades i dag kl 13.00 på FSSMF:s konton på Facebook och Youtube. Du kan se den här.

ANDRA LÄSER