Officiell obduktion bekräftar: Polisen kvävde George Floyd

Amerikanen George Floyd kvävdes till döds. Efter att en privatbeställd obduktion kommit fram till en sådan preliminär slutsats har nu även den officiella obduktionen kommit fram till samma resultat.

Demonstranter med bilder på George Floyd vid en manifestation i Minneapolis den 28 maj.
TT
02.06.2020 09:48 UPPDATERAD 02.06.2020 09:51
Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis, då flera poliser satt på honom medan han låg ned på mage med händerna i handfängsel bakom ryggen. En av poliserna satt med knät tryckt mot Floyds hals.
Många anser att händelsen är ett resultat av utbredd rasism bland poliskåren. Den obeväpnade Floyd var svart, polisen som satt på hans hals vit.
Enligt den nysläppta officiella obduktionsrapporten från en rättsläkare i Hennepin County i Minneapolis dödades Floyd medvetet, bland annat genom tryck mot halsen. Det går emot den preliminära obduktionen, där rättsläkaren sade att det inte fanns "några fysiska tecken" på att Floyd dött av kvävning, rapporterar CNN.
Efter den första undersökningen beställdes en privat obduktion, vars resultat presenterades strax innan den nya officiella obduktionen. Enligt den privatbeställda obduktionen orsakades Floyds död både av tryck mot halsen och mot ryggen.
– Det var inte bara knät på Georges hals som orsakade hans död, utan det var även tyngden av de andra två poliserna på hans rygg, som inte bara förhindrade blodtillförseln till hjärnan utan också stoppade luften till lungorna, säger Antonio Romanucci, Floyds familjs advokat, enligt flera medier.

ANDRA LÄSER