Alkohol och olyckor dödar ”mycket högt antal” ryska soldater

Uppemot 200 000 ryska soldater rapporteras ha dött i kriget i Ukraina. En "betydande minoritet" av dessa har dött av alkohol, brott och olyckor, skriver det brittiska försvarsministeriet i sin dagliga uppdatering på Twitter.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu delar ut medaljer till ryska befäl i Ukraina. Många ryska soldater i kriget dör av alkohol och andra orsaker än strid.
02.04.2023 11:29 UPPDATERAD 02.04.2023 11:36
Tung alkoholkonsumtion är vanligt i det ryska samhället och ses i det tysta som en accepterad del av det militära livet, även under strid, skriver försvarsministeriet.
Andra dödsorsaker som inte härrör från strid är felaktig hantering av vapen, trafikolyckor och förfrysning.
Försvarsministeriet i Storbritannien hänvisar till en rapport på Telegrams nyhetskanal. Rapporten tar upp ett "mycket högt antal" händelser, där ryska soldater dött av orsaker som kan kopplas till alkohol.
Mycket tyder på att Ryssland snart kommer att byta ut Valerij Gerasimov som är högste befälhavare för invasionsstyrkorna i Ukraina, skriver den amerikanska tankesmedjan Institute for the study of war (ISW). Enligt ISW har Gerasimov misslyckats med att uppnå det ryska målet: att ta Donetsk och Luhansk före slutet av mars månad.
Gerasimov ersatte i januari Sergej Surovikin som befälhavare i Ukraina. Surovikin hann sitta enbart fyra månader på posten.
Enligt många bedömare sitter general Valerij Gerasimov löst på sin post som befälhavare för de ryska trupperna i Ukraina. Arkivbild från december.
Ryssland har lidit stora truppförluster i Ukraina. Förlusterna uppskattas till mellan 200 000 och 250 000 soldater, uppgav en amerikansk tankesmedja i mars.
I fall siffran stämmer betyder det att fler ryska soldater dödats i Ukraina än sammanlagt i alla väpnade konflikter Ryssland varit involverat i sedan andra världskriget.

ANDRA LÄSER