30-strecket överskreds på lördagen – kom ihåg att dricka i hettan!

Värmerekordet på 33,8 grader från 1935 kan spricka under de närmaste dagarna.

Det blir värmebölja i södra delarna av Finland de närmaste dagarna.
Catariina Salo/SPT
19.06.2021 18:16 UPPDATERAD 19.06.2021 18:25
Vid 16-tiden på lördagen nådde temperaturen för första gången i år 30 grader. Först ut med att uppmäta årets rekord var Heinola i Päijänne-Tavastland.
Enligt Foreca har temperaturen legat mellan 28 och 30 grader på de flesta orter i södra delarna av inlandet. I mellersta Finland har man mätt temperaturer på upp till 25 grader.
Värmemassorna som kommit till Finland har sitt ursprung vid Medelhavet. De varma luftmassorna har letat sig över Alperna och Tyskland till södra delarna av Skandinavien, Östersjöområdet och Finland.
I Tyskland mäter man för tillfället dagstemperaturer på mellan 30–35 grader.

Midsommaren blir varm

Det varma vädret i södra delarna av Finland fortsätter de närmsta dagarna. Det kan förekomma regnskurar och åska i Österbotten.
– Det blir uppehåll och sol längs hela sydkusten på söndag. I Österbotten blir det molnigare och åskskurar kan komma redan på lördag kväll, säger jourhavande meteorolog Kaisa Solin vid Meteorologiska institutet.
Enligt Foreca kan vi de närmaste dagarna till och med slå det 85 år gamla värmerekordet på 33,8 grader som uppmättes i Etseri den 24 juni 1935.
På måndag och tisdag ser det rätt likadant ut som under veckoslutet. De varma vädermassorna håller sig fortfarande över södra delarna av landet. Däremot kan en del åskskurar förekomma, också i söder. Främst kommer skurarna ändå att röra sig över västkusten mot Kajanaland.
– På onsdag är det troligt att åskan rör sig över Finska viken och dess kust, säger Solin.
Under torsdagen drar regnskurarna österut.

Går det ännu att säga något om midsommarvädert?

– Det är flera dagar dit och det finns flera osäkerhetsmoment, men det ser ut att bli varmt. Vart regnen och åskan koncentrerar sig ser vi närmare helgen, men just nu ser det ut att bli en varm midsommar.

Kom ihåg att dricka!

Institutet för hälsa och välfärd varnade på fredagen för hälsorisker i samband med den kommande värmeböljan. Värmebölja kan bland annat orsaka så kallad värmeutmattning på grund av vätske- och saltbrist. Till symtomen hör svaghet, huvudvärk, yrsel, irritation och illamående.
För att skydda sig mot värmen kan det vara bra att täcka över fönstren på dagen, inte vistas ute när det är som varmast och att dricka vatten regelbundet under hela dagen.
Institutet rekommenderar också att man håller kontakt med sina äldre och kroniskt sjuka släktingar som kan behöva hjälp och håller koll på barn som inte alltid själva förstår att skydda sig mot solen.

ANDRA LÄSER