Melania Trump anklagas för plagiat – talet delvis identiskt med Michelle Obamas

Melania Trumps rörande tal på Republikanernas partikonvent verkar inte vara en unik skapelse. En del av talet är nästan en kopia av presidentfru Michelle Obamas tal för åtta år sen.

En del av Melania Trumps tal har stora likheter med Michelle Obamas tal för åtta år sen.
Melania Trump har hållit sig i bakgrunden under makens politiska kampanj men under måndagskvällen fick hon drygt 15 minuter i rampljuset. I ett tal som enligt olika medieuppgifter ska ha tagits fram och filats på i drygt fem veckor, hann den slovenska fotomodellen först att prata om sin bakgrund:
– Mina föräldrar lärde mig tidigt att jobba hårt för det du vill ha av livet. Att stå vid sitt ord, att göra det du säger att du ska göra och att hålla dina löften. Att behandla människor med respekt.
Nu verkar det som att talet kopierats från Michelle Obamas tal från 2008 på Demokraternas konvent.
Likheten med Michelle Obamas tal uppmärksammades först av journalisten Jarrett Hill på Twitter.
I stycket som på pricken har samma innehåll som Barack Obamas hustrus tal på Demokraternas partikonvention i Denver år 2008 är de värderingar som går vidare i familjen starkt i fokus. Båda kvinnorna talar nästan identiskt om den uppväxt de fått av sina föräldrar, hur det är viktigt att jobba hårt för de mål man vill uppnå och hur viktigt det är att hålla sina löften och behandla alla med respekt. Båda avslutar stycket med önskan att få föra vidare värderingarna till de kommande generationerna.
Så här sa Obama då:
"Barack och jag uppfostrades med så många liknande värderingar. Att du ska jobba hårt för det du vill få ut av livet. Att stå vid ditt ord och göra det du säger att du ska göra. Att behandla människor med värdighet och respekt, även om du inte känner dem och även om du inte håller med dem."
Stycket i Melania Trumps tal i går kväll löd så här:
"Mina föräldrar lärde mig från en tidig ålder att man ska jobba hårt för det man vill åstadkomma i livet, att man håller sina löften och att man gör det man säger att man kommer att göra, att man behandlar människor med respekt."
Ytterligare en passage om att föra dessa värderingar vidare till kommande generationer är nästintill identisk med Michelle Obamas. CNN erfar att ett antal seniora republikaner ska ha hjälpt Melania Trump med talet.
"Sannolikt är att en talskrivare, som just nu har svårt att somna, lät sig inspirerars lite väl mycket av Michelles tal. Pinsamt, fast på en mindre skala är, att talet nu visar att Trump-familjen delar värderingar med Obama-klanen, ett gäng som de mest visat förakt mot", bloggar Juri von Bonsdorff om fiaskot direkt från Washington.
Melania Trumps tal innehöll även delar som omöjligen kan ha kopierats av Michelle Obama, om maken Donald Trumps goda sidor.
– Han vill aldrig ge upp och viktigast av allt: han kommer aldrig att svika er. Donald har alltid varit en otrolig ledare. Nu kommer han att jobba åt er. Hans framgång talar för sig själv, sade hon bland annat.

Hårda uttalanden

Hennes make har annars gjort sig känd för sina hårda uttalanden om allt från immigranter till sin motståndare, Demokraternas Hillary Clinton.
Att Melania Trump i sitt tal lyfte upp hur god Trump är var knappast någon överraskning, frågan är dock om budskapet går hem hos väljarna och om deras bild av henne själv förändrats efter talet?
I en nyligen genomförd opinionsundersökning uppgav 28 procent att de uppfattade Melania Trump positivt medan 32 procent svarade negativt, de sämsta siffrorna sedan 1992 för en potentiell presidentkandidats hustru i samband med att ett partikonvent ska avgöras.
Blandad kompott
Temat för kvällens tal var annars "Make America safe again" och talarna, allt från dokusåpakändisar till New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani, turades om att beröra temat liksom hylla Trump inför publiken.
I dag fortsätter konventet och bland dagens talare återfinns Trumps barn, Donald Trump Jr och Tiffany Trump.
Deras tal lär garanterat likna Melania Trumps.

ANDRA LÄSER