Jessica Campbell historisk herrtränare

Jessica Campbell blir den första kvinnliga tränaren i nordamerikansk proffshockey för herrar. Toni Söderholms tränarkollega i det tyska herrlandslaget blir assisterande tränare i nya AHL-laget Coachella Valley Firebirds.

Jessica Campbell jobbade som assisterande tränare för Tyskland i ishockey-VM. Arkivbild.
Den 30-åriga Campbell säger till ESPN:
– Jag hade alltid tron som ung flicka, jag spelade pojkhockey tills jag var 17 år, att jag var likvärdig och kapabel. Jag fokuserade aldrig på mitt kön. Men jag drömde aldrig om att bli tränare för jag kunde inte se det framför mig.
– Nu kan döttrarna till några av de killar jag ska träna se en kvinnlig tränare. Jag hoppas det kan inspirera unga flickor till något de kanske inte har sett som möjligt.
Det nya laget, från Kalifornien, är farmarlag till Seattle Kraken, som gjorde sin första säsong i NHL den gångna säsongen.
Där blir Campbell assisterande tränare till meriterade Dan Bylsma som ledde Pittsburgh till Stanley Cup 2009. Han var också huvudtränare för USA:s herrar i OS 2014.
Jessica Campbell skrev historia redan under herr-VM i Finland i maj då hon var assisterande tränare för Toni Söderholms Tyskland.
Hon jobbade förra säsongen som tekniktränare och assisterande i tyska DEL-laget Nürnberg. Som spelare gjorde Jessica Campbell ett VM för Kanada.

Tre damer som assisterande GM

Seattle anställde redan 2019 den förra damstjärnan Cammi Granato som scout, hon lämnade dock klubben under förra säsongen för att bli assisterande general manager i Vancouver Canucks där hon dessutom har Émilie Castonguay som kollega med samma titel.
I dag fungerar tre damer som assisterande GM i NHL. I veckan blev det nämligen klart att Toronto Maple Leafs anställer fyrfaldiga OS- och sjufaldiga VM-guldmedaljören Hayley Wickenheiser till posten.
Den finländska ishockeypubliken minns 43-åriga Wickenheiser då hon representerade Kyrkslättlaget Salamat först i Finlandsserien och sedan i Mestis mellan 2002-04.

ANDRA LÄSER