Efter hård kritik: De Gröna backar om slopat söndagstillägg

Efter en häftig debatt i offentligheten beslutade De Gröna att inte anta linjen att slopa söndagstillägget för arbetstagare, som stod på förslag. Partiet vill också arbeta för att mataffärerna ska få rätt att sälja vin.

De Gröna tog till sig av reaktionerna mot att slopa söndagstillägget. – Det var inte realistiskt att göra det nu, och vi vill påpeka att vi hela tiden har önskat att löntagarna får behålla sin inkomstnivå, sade Iiris Suomela till medierna på kongressen.
De Gröna behandlade frågorna i samband med det nya politiska programmet på sin kongress i Joensuu. I går berättade partiets vikarierande ordförande Iiris Suomela att tanken med förslaget om att slopa söndagstillägget var att kaféer och restauranger skulle hålla mer öppet på söndagar. En orsak till att många ställen håller stängt är att det är dyrt att ha arbetskraft på söndagar, på grund av dubbel lön.
Företagare som är nära anknutna till partiet lobbade inför beslutet för ett flexiblare arbetsliv, men kritiken på de sociala medierna var omfattande. Bland andra Tehys ordförande Millariikka Rytkönen har kommit med hård kritik mot att man skulle slopa helg- och söndagsersättningen.
De Grönas kongress beslutade till slut att rösta ner det ursprungliga förslaget.
– Just nu var det inte realistiskt att driva den här frågan. Det var ett väldigt ambitiöst förslag med tanke på hur arbetsmarknaden sköts i Finland. Vi ska se hur vi kan stödja restaurangbranschen på andra sätt, säger Suomela.
De Gröna hade önskat att arbetsmarknadsparterna och staten skulle reformera systemet tillsammans, utan att sänka den allmänna lönenivån för arbetstagarna.
Partiet bekräftade med bred majoritet den linje som partiet antog i fjol, om att arbeta för legalisering av cannabis, inom ramen för en reglerad försäljning. De Gröna gav också grönt ljus till försäljning av drycker som har en alkoholhalt på högst 15,5 procent, det vill säga vin, i mataffärerna.
– Det var en knapp majoritet som röstade för förslaget. Det är en fråga som ofta har debatterats i vårt parti. Men jag vill betona att vi samtidigt arbetar för att minimera skadorna av alkoholbruk, säger Jenni Pitko, ordförande för beredningsutskottet.

ANDRA LÄSER