Det pressade flygbolaget SAS söker konkursskydd i USA. Det behövs för att SAS Forward, den sedan tidigare etablerade räddningsplanen, ska kunna genomföras, enligt bolaget.
Enligt SAS är Chapter 11-förfarandet "ett väletablerat och flexibelt juridiskt ramverk för att rekonstruera bolag med verksamhet i flera jurisdiktioner och har använts av ett flertal stora internationella flygbolag för rekonstruktion".
Nytt kapital
Nu ska SAS sträva efter att komma överens med viktiga intressenter och rekonstruera bolagets skulder och dessutom ta in nytt kapital.
”Den pågående strejken innebär betydande utmaningar för våra möjligheter att lyckas med vår transformation. Styrelsen har dragit slutsatsen att juridiska åtgärder är nödvändiga för att göra framsteg i våra pågående förhandlingar med viktiga intressenter", skriver SAS styrelseordförande Carsten Dilling i ett pressmeddelande.
Enligt SAS kommer verksamheten inte att påverkas av Chapter 11-förfarandet. Schemalagda avgångar kommer att gå, och varken bokningar, kundservice eller SAS-bonus påverkas. SAS skriver också att bolaget "kommer att fortsätta göra återbetalningar av biljetter och uppfylla åtaganden gällande resekuponger och betalningar eller krediter hänförliga till bagage eller serviceanspråk i enlighet med sina nuvarande riktlinjer".
Kan gå i konkurs
Måndagens besked om att 900 piloter på SAS går i strejk var ett hårt slag mot det redan hårt ansatta bolaget. Och risken för att SAS går i konkurs är reell, säger flyganalytikern Jan Ohlsson som förvånades över att parterna inte kunde nå en lösning.
– Jag trodde att de skulle kunna enas om någonting. Det var nu under sommaren som bolaget skulle tjäna in snabba cash för att skjuta på sina andra ekonomiska svårigheter ytterligare en tid. Istället flyttas ribban åt andra hållet, säger Ohlsson till nyhetsbyrån TT.
– SAS står inför enorma akuta och långsiktiga svårigheter. Stupet har kommit mycket närmare nu.
SAS säger sig behöva minst 9,5 miljarder kronor, ungefär 900 miljoner euro, i kapitaltillskott. Enligt vd:n Anko van der Werff försvårar strejken bolagets möjligheter att hitta investerare. Det är en uppfattning som Jan Ohlsson delar.
– Danska staten ska vara med och det kanske kan bli två miljarder. Men det återstår 7,5 miljarder, och vilken privatinvesterare är intresserad nu när SAS lyckats tappa hela sommarsäsongens intjäning?
Ohlssons tolkning är att piloterna har krävt mer än SAS faktiskt kan ge, vilket tyder på att de krävde en väldigt dyr lösning.
– Som analytiker måste jag säga att ledningen har en poäng, för alla andra bolag gör precis som SAS vill göra på ett eller annat sätt. Sätter man sig ner igen så måste piloterna vara medvetna om att man leker med elden och att bolaget riskerar att gå i konkurs innan årets slut.
ANDRA LÄSER
Energi
Kan sänkt elskatt rädda plånboken och stävja inflationen? Näringsministerns förslag får både ros och ris
14.08.2022 05:01

Litteratur
Linda Bondestam har kallats en av världens bästa bilderbokskonstnärer – men känner sig inte som det
13.08.2022 05:01
Kriget i Ukraina
Finland har levererat militär hjälp till Ukraina för 90 miljoner – därför är innehållet hemligt
14.08.2022 05:01