113 nya coronafall på tisdagen

Incidensen är just nu högst i Helsingfors och Nyland, Egentliga Tavastland och Mellersta Österbotten.

Coronafallen är klart färre jämfört med föregående tvåveckorsperiod. Arkivbild.
Institutet för hälsa och välfärd rapporterar om 113 nya fall av covid-19 på tisdagen. Totalt 93 394 personer har hittills bekräftats smittade av coronaviruset i Finland.
Under de senaste 14 dagarna har 1 608 fall registrerats. Det kan jämföras med 2 772 fall under den föregående tvåveckorsperioden.
Landets incidens, det vill säga antalet nya fall per 100 000 invånare under de senaste två veckorna, är 29. Under den föregående perioden var incidensen 50.
Incidensen är just nu högst i Helsingfors och Nylands (53,9), Egentliga Tavastlands (52) och Mellersta Österbottens (44) sjukvårdsdistrikt. Lägst är incidensen i Ålands sjukvårdsdistrikt (0).
Enligt måndagens siffror vårdas 61 coronapatienter på sjukhus runtom i landet. 11 av dem behöver intensivvård.
Institutet har senast uppdaterat uppgifterna om antalet coronarelaterade dödsfall förra veckans onsdag. Enligt de uppgifterna har sammanlagt 959 personer i landet mist livet på grund av covid-19.
Enligt institutets vaccinationregister har sammanlagt 2 636 209 personer i landet fått sin första dos av coronavaccinet, vilket motsvarar omkring 47,3 procent av befolkningen. Totalt 610 085, eller kring 11 procent av befolkningen, har fått också den andra dosen.

Så här rapporteras coronasiffrorna

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

ANDRA LÄSER